Odmor na planinama ne mora biti skup – Divčibare su dokaz 

08. Jul 2023
Odmor na planinama ne mora biti skup – Divčibare su dokaz 

Na samo stotinak kilometara od Beograda nalaze se Divčibare, najlepši deo planine Maljen i sve popularnija destinacija koja privlači turiste tokom cele godine. Pored brojnih aktivnosti u zimskom periodu, Divčibare je poznato i kao jedna od najkvalitetnijih vazdušnih banja u Srbiji sa fantastičnim pešačkim stazama pa su kapaciteti puni i tokom toplijih meseci. 

Takođe, ovo je planina koja razbija mit o tome da planinski odmor mora da bude skup i da je privilegija bogatih. Stoga vam mi u našem tekstu predstavljamo turističku ponudu Divčibara sa sve cenama, i verujemo da ćete se i sami uveriti u našu tvrdnju.

Koliko će vas koštati aktivnosti na Divčibarama?

Divčibare spadaju u planine koje nemaju tako izraženu sezonu, kao što je to slučaj sa Kopaonikom i Zlatirborom. Ovo utiče na to da cene ne skaču toliko u zimskom periodu, kao kod pomenutih planina. 

Skijanje na Divčibarama i cene ski pasova za svačiji džep

Iako je posećenost dosta ujednačena, u prethodnoj godini došlo je do određenih promena. Naime u zimskoj sezoni se povećao broj skijaša sa 8 na 15 hiljada. Razlozi za ovo su kvalitetne ski staze, jedinstven geografski položaj ali i niže cene usluga u odnosu na “konkurentske” planine. Tako su cene na Divičabarama za odrasle 1600 vikendom, a 1500 dinara radnim danima za kartu od četiri sata. Cena sedmodnevnog ski pass-a na Divčibarama je 8.600 dinara, dok je poređenja radi, cena sedmodnevnog ski pass-a na Kopaoniku za odrasle 18.600 dinara.

Letnje aktivnosti

Kada je reč o letnjim aktivnostima, Divčibare prate savremene trendove planinskog turizma, pa tako i na ovoj planini se možete oprobati u raznim adrenalinskim aktivnostima. Tako jedna od popularnijih je panoramska vožnja žičarom. Petnaestominutna vožnja ovom žičarom koštaće vas svega 350 dinara. Pored vožnje žičarom, Divčibare nudi i zip line, koji se nalazi nedaleko od staze Crni vrh, kao i avantura park. Vožnja zip line-om iznosi 800 dinara.

U želji da posetioci Divčibara što bolje upoznaju ovu planinu Turistička organizacija Valjevo, u pripremila je pešačke staze. Staze su vrlo dobro obeležene. Kad ste kod jedne markacije, uvek vidite narednu, a često i dve sledeće, pa tako i ako niste dovoljno iskusni, možete se okušati u planinarenju. Ukoliko, pak niste dovoljno iskusni, možete se obratiti Turističkoj organizaciji Valjevo, koja organizuje ture sa vodičem i za više informacija o ovim turama i cenama, najbolje bi bilo da se obratite upravo turističkoj organizaciji Valjevo.

Dok za ljubitelje biciklizma, formirane su čak tri staze: magnetna, plava, zelena staza koje su dugačke 30km na kojima mogu uživati u čarima Divčibara. Zaljubljenici u razne sportove košarke, fudbala, odbojke, tenisa, rukometa, ovde se mogu u potpunosti opustiti i prepustiti sportu koji vole, jer u ponudi imate mnogo sportsko-rekreativnih terena, koji se nalaze u svakom delu Divčibara.

Najpovoljnije opcije za smeštaj na Divčibarama

Divčibare se i u segmentu smeštaja može pohvaliti odličnim odnosom cene i kvaliteta. Divčibare privatni smeštaj je tako u odnosu na hotelski smeštaj znatno jeftiniji. Tako biste odabirom ove vrste smeštaja umesto hotelskog mogli da uštedite i do 50% novca.

 

Takođe, u poređenju sa Kopaonikom i Zlatiborom znatno su povoljnije Dvičibare. Sobe, kao najjeftiniji vid smeštaja na ovoj planini se mogu pronaći po cenama već od 10 evra. Cene, se naravno u toku zime i oko novogodišnjih praznika menjaju, međutim, kao što smo pomenuli, te oscilacije nisu tako velike.

Provod u restoranima i hotelima Divčibara

Hotel Pepa koji u okviru svog restorana Pepa pruža uslugu i ukoliko niste gost njihovog hotela spada u popularnije i povoljnije restorane. Tako se čorbe u ovom restoranu kreću od 250-300 dinara; variva se kreću oko 500 dinara. Dok se ljubiteljima italijanske kuhinje nude testenine po cenama od 700-800 dinara. U okviru ponude restorana postoji i dnevni meni, koji je dosta povoljan i jeftiniji od pomenutih cena. 

 

Ljubitelji tradicionalne domaće kuhinje ne bi trebalo da preskoče Divčibarski zamak koji takođe ima bogat meni sa povoljnim cenama. Ukoliko volite da isprobate jela tipična za određene krajeve, onda je Divčibarski zamak pravo mesto da probate divčibarsku lepinju, i naglasićemo da se ova lepinja ne sprema i nema isti ukus kao čuvena užička odnoso zlatiborska.

Za kraj vam preporučujemo još dva restorana u slučaju da niste sigurni da li biste jelo iz domaće ili pak internacionalne kuhinje. To su restorani DivčiBar i Restoran 4 koji se nalazi preko puta hotela Crni vrh. Oba restorana nude bogat meni kako iz domaće kuhinje, tako i iz svetske kuhinje, a cene su raznolike i za svačiji džep.

 

Hoteli na Divčbarima nude i spa i wellness usluge. I za cene ovih usluga se može da spadaju u povoljne. Pa tako, ukoliko biste sebe da počastitie jednočasovnim terminom u sauni ili đakuziju u Divčibarskim vajatima, potrebno je da izdvojite 2950 dinara. Dok je cena karte za 2 sata korišćenja wellness i spa centra u hotelu Crni vrh 2000 dinara, a deca od 2-12 godina plaćaju 50% nižu cenu.

 

Nadamo se da ste uverili u našu tvrdnju sa početka teksta i da ste spremni da vaš odmor provedete na Divčibarama. Ukoliko jeste, mi vam želimo prijatan odmor!