Održiva poljoprivreda od ključnog značaja za opstanak sela

Autor: uzice.rs
31. Mart 2023
Održiva poljoprivreda od ključnog značaja za opstanak sela

Održiva poljoprivreda bila je tema “Nojeva barka, razgovora”, skupa održanog u organizaciji grada Užica i Udruženja “Motika.rs” u Svečanoj sali Gradske kuće u prisustvu velikog broja poljoprivrednih proizvođača iz Užica i okoline i eminentnih stručnjaka.

“Nojeva barka nije bila mala barka ili čamac kakav danas podrazumevamo, već veliki brod koji je po Božijim uputstvima sagradio Noje, da bi sapasao svoju porodicu i sebe, noseći primerke svih biljnih i životinjskih vrsta. Naša današnja barka nije kao ova iz biblijske priče, već je barka znanja, inovacije i napretka”, istakla je obraćajući se prisutnima gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

“Održiva poljoprivreda jeste veoma važna tema o kojoj moramo govoriti i na čijem unapređenju moramo stalno raditi. Mi kao donosioci odluka trudimo se da izađemo u susret zahtevima, najpre poljoprivrednih proizvođača koji jesu najbitnija karika u ovom lancu. Zbog toga iz godine u godinu izdvajamo sve veća sredstva za subvencije, a sa druge strane i organizacijom ovakvih dogadjaja pružamo podršku unapređenju njihove proizvodnje. Danas su ovde i vrhunski stručnjaci koji će pomoći svojim znanjem i iskustvom. Naravno neće ovo biti jedini stručni skup koji ćemo tokom godine podržati, jer želimo da naša sela opstanu, da u njima ostaju mladi ljudi koji će se baviti poljoprivrednom proizvodnjom i od tog posla pristojno živeti. Zbog toga ulažemo u putnu infrastrukturu, vodovode i sve druge sadržaje. Uskoro otvaramo prvi seoski vrtić sa željom da ih u godinama koje dolaze bude mnogo više”, naglasila je gradonačelnica uz poziv prisutnima da zajedno sa donosiocima odluka rade na donošenju najboljih rešenja.

Pored informacija o važnosti poljoprivrede, održivog korišćenja zemljišta, očuvanju starih sorti semena, poljoprivredni proizvođači imali su priliku da čuju i kako da svoje proizvode na najbolji način plasiraju na tržišta velikih gradova, i da pritom kvalitet, a ne cena bude prioritet.

Fotografije u tekstu www.uzice.rs