Odvoz otpada na deponiju Duboko odložen do daljeg

Autor: zlatiborpress.rs
21. Maj 2024
Odvoz otpada na deponiju Duboko odložen do daljeg

Osim što je požar na Regionalnoj sanitarnoj deponiji “Duboko” izazvao emisiju štetnih gasova i materija ugrožavajući životnu sredinu i zdravlje građana, stvoren je i probleme komunalnim preduzećima iz devet gradova i opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga, jer je odlaganja smeća na ovu regionalnu deponiju do daljeg obustavljeno.

Regionalna sanitarna deponija “Duboko” počela je sa radom 2011. godine. Na njoj se više od decenije odlaže otpad iz devet gradova i opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga. Požar koji je početkom maja zahvatio veliki deo deponije, drugi je ove godine i osim što je ugrozio životnu sredinu i zdravlje građana Užica i okolnih mesta, stvorila je probleme komunalnim preduzećima jer je odlaganje smeća na ovu regionalnu deponiju do daljeg obustavljeno.

„Pošto je deponija „Duboko“ privremeno prestala sa prijemom komunalnog otpada iz svih opština i gradova osnivača, tako smo i mi primorani da trenutno komunalni otpad koji se prikupi na teritoriji naše opštine odlžemo na staru deponiju „Bregovi“, a na nju se trenutno odlaže pomešani komunalni otpad koji će se kasnije prevoziti na sanitarnu deponiju „Duboko“ kada krene sa radom. Ono što apelujem na građane je da sada posebno obrate pažnju na primarnu selekciju otpada, jer u ovom momentu sav primarno selektovan otpad deponujemo ovde kod nas u preduzeću, u velike abrol kontejnere od 32 kubika tako da ćemo, nadam se, izdržati. Imamo neki broj novih kontejnera koje smo dovezli iz Dubokog da ovaj period, dok deponija ne bude primala otpad, sav sakupljeni primarno selektovan otpad odlažemo kod nas, da bi ga kasnije odvezli u Duboko na dalji tretman“, kaže Srđan Pantović, direktor KJP „Zlatibor“ Čajetina.

Inače, deponovanje otpada na Regionalnu deponiju Duboko, KJP „Zlatibor“ Čajetina plaća na mesečnom nivou oko 2,5 miliona dinara, dok prema Osnivačkom ugovoru u finansiranju rada i ulaganje u investicije Preduzeća „Duboko“ opština Čajetina učestvuje sa 4,5 % .

Korišćene fotografije preuzete sa www.zlatiborpress.rs