“Oflajn” na “Bašta Fest-u”

29. Jun 2021
“Oflajn” na “Bašta Fest-u”

Od 1. do 4. jula na planini Tari i jezerima Zaovine i Perućac, u okolini Bajine Bašte biće održano osmo izdanje međunarodnog festivala kratkog igranog filma „Bašta Fest”. Slogan ovogodišnjeg festivala je „Oflajn“ (Offline), zbog čega organizatori najavljuju gostima festivala da planiraju da isključe svoje telefone i kompjutere i pripreme se za uživanje u druženju i zajedničkom gledanju filmova na velikom platnu pod otvorenim nebom.

Festival će otvoriti mladi glumac ili glumica koji su obeležili prethodnu godinu, dok će publika na zatvaranju biti u prilici da pogleda debitantski dugometražni film domaćeg reditelja, koji je izabrala umetnička direktorka i selektorka programa – Maja Šuša.

Bio je težak zadatak selektorke da odabere filmove na ovoj smotri od prijavljenih čak 1200 naslova iz prethodne dve godine, jer je pandemijsko izdanje bilo samo online.

Osim takmičarskog programa, biće održana i radionica za mlade filmske stvaraoce „Bašta Pitć“, za koju su prijave bile do 5. juna.

U cilju unapređenja sveta oko nas, tim „Bašta Festa“ odlučio je da od ove godine glasnije i aktivnije će se tokom festivala govoriti o problemu očuvanja i zaštite životne sredine, pa se neće štmpati promotivni materijal, a tokom festivala će na svim lokacijama biti moguća reciklaža nastalog otpada.

Kako podsećaju organizatori, pre samo osam godina Bašta Fest je bio ideja entuzijasta, koja je za cilj imala doprinos kulturnom životu malog grada u Srbiji.

Treba istaći da „Bašta fest“  jedan od najboljih primera decentralizacije kulture u našoj zemlji u nameri da u Bajinu Baštu uvek stignu najkvalitetniji filmski program mladih autora.