Okrenite stranicu nove knjige

23. April 2016
Okrenite stranicu nove knjige

Svetski dan knjige i autorskih prava obeležava se svake godine 23. aprila. UNESKO je 1995. na Generalnoj konferenciji u Parizu doneo odluku o obeležavanju ovog datuma kako bi se promovisalo čitanje, objavljivanje knjiga i zaštita autorskih prava.

Narodna biblioteka Užice u 2016. godini slavi 160 godina postojanja. Tokom prošle godine biblioteka u Užicu je  upisala 6 175 korisnika a zabeleženo je 86 001 poseta. Nabavljene su nove knjige na svim odeljenjima, a prilikom nabavke, težilo se da budu zadovoljene potrebe svih kategorija korisnika. Pored redovnih aktivnosti, zaposleni su svakodnevno vršili individualnu obuku korisnika za korišćenje bibliotečko-informacionih izvora (COBISS/OPAC, SCIndex Antologija svetske književnosti…)

knjiga

Centralni događaj u 2015. godini bila je organizacija Biblioneta 2015, najvećeg godišnjeg stručnog skupa bibliotekara Srbije, koja je, od strane Zajednice matičnih biblioteka Srbije, ove godine bila poverena Narodnoj biblioteci Užice. Uz učešće više od 120 bibliotekara iz Srbije i gostiju iz Republike Srpske predstavljeno je 29 stručnih radova na temu „Kolekcije periodike u srpskim bibliotekama“. U avgustu 2015. godine Biblioteka je mrežu svojih računara povezala na akademsku mrežu AMRES. Dečje odeljenje imalo je kolektivne posete dece iz predškolskih ustanova i osnovnih škola. U tim prilikama, organizovane su posebne radionice na kojima su se deca kroz interaktivne i zanimljive sadržaje upoznalavala sa načinom rada Biblioteke, fondom i mogućnostima korišćenja knjižnog fonda, neknjižne građe Dečjeg odeljenja i drugim uslugama koje Odeljenje pruža. Za mnoge mališane, ove radionice značile su i prvi susret sa Bibliotekom. U tim prilikama, pregledali smo i analizirali knjige namenjene njihovom uzrastu, razgovarali o tome kakve vrste knjiga poznaju, šta nam knjige znače, čemu služe, kako iz knjiga saznajemo, a kako nas mogu zabaviti, u kojim knjigama najviše uživaju, ko im čita i sl. Organizovane su kreativne radionice za decu u okviru kojih su obrađene raznovrsne teme i obeleženi važni datumi tokom godine: Svetski dan dečje knjige, Svetski dan knjige i autorskih prava, Dan evropskih jezika, Dan pismenosti, Dan planete Zemlje, Dan ljudskih prava, Svetski dan zaštite životinja i dr. Osim saradnje sa osnovnim školama i vrtićima, ovu godinu obeležila je i saradnja sa Festivalom humora za decu 16. i 17. septembra u Lazarevcu.

Najčitaniji naslovi na Pozajmnom odeljenju za odrasle: – domaći

Kuća sećanja i zaborava– Filip David

Osama – Vladimir Kecmanović

Islednik – Dragan Velikić –

strani

Čudan osećaj u meni – Orhan Pamuk

Moja borba – Karl Uve Knausgor

Žabe – Mo Jen

Među decom mlađeg uzrasta najpopularniji naslovi bili su: –

serijali o Džeronimu Stiltonu i Tei Stilton,

-serijal Korak po korak,

-serijal Hajde da čitamo,

– edicija Deca čitaju srpsku istoriju.

– knjige o životinjama , knjige o dinosaurusima.

Među decom starijeg uzrasta najpopularniji su: – žanrovi epske i naučne fantastike.

Godišnja porodična članarina 700,00 rsd. – Godišnja članarina za penzonere 600,00 rsd. – Godišnja članarina za decu 400,00 rsd. – Godišnja članarina u ograncima 300,00 rsd. – Mesečna članarina 200,00 rsd. Za članove Udruženja distrofičara i paraplegičara, Udruženja slepih i slabovidih, Udruženja obolelih od multipleskleroze, Udruženja gluvih i nagluvih kao i deca sa posebnim potrebama, članarina je besplatna.

U okviru ustanove organizuju se aktivnosti koje su namenjene različitim grupama korisnika od najmlađih, preko sadržaja namenjenog učenicima, korisnicima srednje i starije dobi, slepih i slabovidih i dr, a sve u cilju promocije bibliotečkih resursa, podizanja nivoa medijske i informacione pismenosti i popularisanje knjige i čitanja.