Okružno takmičenje “Znanjem za budućnost” održano u Užicu

Autor: uzice.rs
28. Mart 2023
Okružno takmičenje “Znanjem za budućnost” održano u Užicu

Pod pokroviteljstvom Minstarstva prosvete i grada Užica u OŠ “Stari grad” održan je “Festival znanjem za budućnost”, okružno takmičenje učenika osnovnih škola u upravljanju i programiranju školskih dronova. Dronove su škole u Zlatiborskom okrugu u proteklom periodu dobile na poklon od Rotari kluba, koji je i organizovao takmičenje, a najbolje ekipe učestvovaće na republičkom prvenstvu u Beogradu. Učesnike takmičenja pozdravila je i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

“Meni je posebno drago što sam deo manifestacije u kojoj učestvuju mladi ljudi, a koja je priznata i prepoznata od strane Ministarstva prosvete i kao takva deo je takmičarskog kalendara za tekuću školsku godinu. Raduje me što smo svi zajedno deo festivala “Znanjem za budućnost”, jer upravo je znanje ono što vam niko nikada ne može oduzeti a može vašu budućnost učiniti svetlijom. Posebna zahvalnost organizatorima, Rotari klubu, na donacijama u prethodnom periodu, a reč je o više od 50 mbot robotića i više od 20 dronova kako za užičke škole tako i na okružnom nivou. Svakako treba pomenuti i vrednu donaciju za užički vrtić “Poletarac”, koja podrazumeva mobilni namestaj i IKT opremu”, istakla je gradonačelnica Užica.

Organizatori takmičenja, Rotari klubovi donirali su protekle tri godine više od 1000 dronova svim osnovnim školama u Srbiji, a učenici na takmičenju, kroz tri postavljena zadataka, pokazuju znanje koje su stekli u korišćenju programa Skreč i Pajton za upravljanje malim letelicama i njihovom direktnom navođenju.

OŠ “Stari grad” domaćin je prvog okružnog takmičenja, na čemu se zahvalila direktorka škole Stanimirka Raonić Smiljanić, a učesnike su pozdravili i guverner Distrikta 2483 Vladimir Matić, predsednica Rotari kluba Užice Tatjana Radičević i načelnik Zlatiborskog upravnog okruga Desimir Popović.

Na takmičenju je učestvovalo deset ekipa iz osnovnih škola iz Zlatiborskog okruga, a najbolje tri plasiraće se na republičko takmičenje koje će se 22. aprila održati u Beogradu.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs