Olakšicama za vantelesnu oplodnju do potomstva

16. Jun 2020
Olakšicama za vantelesnu oplodnju do potomstva

Posle pauze, program vantelesne oplodnje u Srbiji nedavno je nastavljen, a od pre nekoliko dana za sve oni koji prirodnim putem ne mogu do potomstva, država daje novu šansu. Biće plaćen neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje, a starosna granica podignuta je na 43 godine.

 

Svaki šesti par u Srbiji ne može da se ostvari u ulozi roditelja, pa je mnoge obradovala vest da se ponovo mogu prijaviti za vantelesnu oplodnju o trošku države, a nakon pauze zbog epidemije korona virusa.

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO, je istakla da su prava proširena, a da je celokupna procedura, u smislu administracije, maksimalno olakšana.

Da bi se nadoknadilo vreme, uvedena je samo jednu komisiju, koja će se obavljati u klinikama za ginekologiju svih kliničkih centara. Parovi će na ovaj način, na jednom mestu, moći sve da završe, rekla je Radojević Škodrić.

Umesto 42 godine, koliko je dosad bio kriterijum, granica je pomerena na 43, kaže direktorka RFZO i objašnjava da je u svetu prema ovom kriterijumu ispred nas jedino Izrael, gde je granica 45 godina.

Ona je objasnila da BMI (Body Mass Index) treba da je 25, kao i da je funkcija jajnika očuvana, a da su „sve druge mogućnosti iscrpljene“.

Sada su ti kriterijumi prošireni maksimalno. Dakle, od 15. juna granica je podignuta na 43 godine, a parovima će biti omogućen neograničen broj pokušaja, ukoliko za to postoje reproduktivni potencijali po oceni eksperata.

Inače, treba dodati da je prošle godine uvedena mogućnost zamrzavanja do šest embriona, da je broj pokušaja povećan sa tri na šest, a da parovi koji već imaju jedno dete iz prvog postupka vantelesne oplodnje, mogu da o trošku države apliciraju i za drugo dete, i to sa tri dodatna pokušaja.


Parovi koji idu na vantelesnu oplodnju o trošku RFZO-a u 2020. godini, mogu se opredeliti za jednu od ukupno 18 zdravstvenih ustanova od kojih je 6 državnih i 12 privatnih. 


Podsećamo, Grad Užice od 2013. godine subvencioniše vantelesnu oplodnju za parove koji nemaju mogućnost da prirodnim putem dođu do potomstva.

Dva puta godišnje se raspisuje javni poziv za zaintreresovane parove, a jedini uslov je da je svaki par koji konkuriše maksimalno iskoristio državnu pomoć po ovom osnovu i da se kroz stručnu medicinsku dokumentaciju lekar ustanovi da li postoje i minimalni uslovi za potomstvo bez obzira na broj godina.

Od 25 hiljada dinara koliko je bilo u početku ove akcije, iznos je u tekućoj godini dostigao  250 hiljada dinara po zahtevu. Ako se vantelesna oplodnja radi u zemlji to većinski pokriva troškove, a ukoliko je u inostranstvu pokriva deo troškova.

Procedura nalaže da parovi sve isfinansiraju sami, pa nakon kompletne procedure podnose dokument kojim se potvrđuje da je obavljen postupak vantelesne oplodnje kako bi refundirali troškove.

Inače, tokom 2019. na teritoriji Užica rođeno je oko 600 beba.

Tekst je nastao u okviru projekta „Ulaganje u decu- višestruka lična i društvena investicija“ koji je sufinansiran budžetskim sredstvima.  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove grada Užica.