Do opreme za finalnu preradu uz podršku gradskog fonda za poljoprivredu

Autor: uzice.rs
28. Mart 2022
Do opreme za finalnu preradu uz podršku gradskog fonda za poljoprivredu

Sa ciljem poboljšanja materijalnog položaja poljoprivrednika kroz beskamatno kreditiranje i subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje, Grad Užice i Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa RRA Zlatibor su osnovali Fond za podsticaj razvoja poljoprivrede. Konkurs za podsticajna sredstva otvoren je do 15. aprila.

Kako ističe član Gradskog veća za privredu i poljoprivredu Slobodan Kuzmanović, u pitanju je inovativni model kreditiranja poljoprivredne proizvodnje koji pokriva nabavku opreme, koja nije obuhvaćena državnim i lokalnim programom subvencija.

“Poljoprivrednik dobija beskamatni kredit sa rokom otplate na tri godine i sa subvencijom od 30 odsto. U prvoj godini vraća samo 10 odsto iznosa kredita, a naredne dve godine po 30 odsto, što znači da odmah po dobijanju kredita dobija subvenciju od 30 odsto i naredne tri godine vraća kredit bez kamate i bez valutne klauzule. Važno je naglasiti da su za ovu godinu obezbeđena sredstva u iznosu od 4,4 miliona dinara i da će se koristiti za nabavku opreme za preradu voća i povrća, odnosno finalnu preradu u okviru poljoprivrednog gazdinstva. Tu se ubrajaju hladnjače, mlekare, sušare, pasterizatori, vakumirke, etiketirke, punilice i drugo. Može se konkurisati i za opremu za preradu mleka, za investicije za kopanje bunara za navodnjavanje kao i za investicije u seoska turistička gazdinstva u ruralnim sredinama i domaću radinost”.

Pravo učešća na ovom konkursu imaju nosioci registrovanog poljoprivrednog gazdinstva sa aktivnim statusom, koji imaju prebivalište na teritoriji grada. Maksimalan iznos podsticaja je 250 hiljada dinara, s tim da vrednost investicije ne može biti manja od 100 hiljada dinara.

Prednost za dobijanje ovih sredstava će imati žene kao nosioci gazdinstva i mladi poljoprivrednici, a podnosilac zahteva uz prijavni formular podnosi predračun sa opisom investicije.

Prijave sa neophodnom dokumentacijom podnose se na adresu RRA Zlatibor, Petra Ćelovića bb, 31 000 Užice, a sve bliže informacije dostupne su na internet stranici Fondacije Ana i Vlade Divac, sajtu RRA Zlatibor i zvaničnom portalu grada Užica.