Oprezno tokom radova

06. Avgust 2018
Oprezno tokom radova

Rekonstrukcija i konzervacija Starog grada nakon tri godine od početne ideje i dalje je visoko rangiran projekat gradske vlasti, jer je prepoznata vrednost ovog kulturno-istorijskog utvrđenja koja se može turistički materijalizovati, ocenio je gradonačelnik Užica, Tihomir Petković. On je podsetio da je prvu fazu radova sa šest  miliona dinara finansiralo Ministarstvo kulture, dodajući da je ove godine pet miliona dinara opredeljen samo iz gradskog budžeta. Petković je najavio da će u naredna dva-tri meseca biti postavljeni jarboli sa kojih će se zavijoriti zastave Užica i Srbije.

radnici na skeli

Ističući da će sredstvima grada tokom ove godine biti saniran deo srednjeg grada, Petković je izneo i predlog ideja po kojima će se raditi viseći most sa magistralnog puta do zidina, zatim ugostiteljski objekat u staklu sa panoramskim pogledom na Užice na brdu sa desne strane pri ulasku na Stari grad, koji bi uz rekonstrukciju dubrovačkog puta predstavljao atraktivnu turističku ponudu koja kao takva može da privuče desetine hiljada turista, veruje gradonačelnik.

pogled na grad

Kada se stigne do faze završenog projekta za prateće sadržaje grad će u cilju razvoja kulturno- istorijskog turizma pokušati da deo sredstava za te namene obezbedi i iz različitih fondova Evropske unije.  

Citadela

Ovaj projekat je prvi na listi prioriteta Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, čiji direktor Ivan Milunović najavljuje da se ove godine konsoliduju zidovi srednjeg grada i arheološki istraži ulazna kapija. On očekuje da će se tako doći do podataka o njenom izgledu što bi moglo da pomogne da se obnovi Vodena kula, koja je u vreme opsada, omogućavala bezbedno snabdevanje grada vodom, navodi se na sajtu Turističke organizacije Užica.


Ono što je našoj ekipi upalo u oči od samom ulasku na Stari grad su table sa natpisom NEBEZBEDAN PROLAZ, o čemu smo objašnjenje potražili od Rajka Čubića, arhitekte- konzervatora Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva.

Rajko

On ističe da sve table upozorenja postavljene na Starom gradu sa razlogom, jer posetioci a najčešće deca i  mladi vole da  prave selfije ne razmišljajući o eventualnim posledicama. Zbog atraktivnosti fotografija sa lokaliteta Stari grad dešava se da silaze i do najnižih bedema, gde je stara konzervacija koja samo na oko zadovoljavajuće izgleda. Na pojedinim tačkama dovoljno je da neko od posetilaca samo stane na kamen, što može da dovede do obrušavanja, a tu je visina oko 30 metara od šetne staze, upozorava on.

Čubić kaže da su table postavljene i u prostoru donjeg grada, a ona na ulaznoj kapiji stoji zbog priprema za arheološka istraživanja tog lokaliteta.Inače, procena je da je za kompletnu rekonstrukciju i konzervaciju užičke tvrđave koja datira iz 14. veka, potrebno između 60 i 70 miliona dinara.

Stari grda