“Opšti džumbus” u Ivanjici

22. Avgust 2017
“Opšti džumbus” u Ivanjici

Praznik kulture, zabave, humora i radosti, Nušićijada obeležiće od 24. do 27. avgusta pola veka od začetka, ove manifestacije pod sloganom “Opšti džumbus”. 

 

Glumac Milan Milosavljević, koji će osmi put biti u ulozi Branislava Nušića na tri dana preuzeti ključeve Ивањице, pojasnio je na konferenciji za novinare u Beogradu da tokom “Nušićijade” svi “dišu istim srcem i dušom”, obučeni u kostime iz Nušićevog doba, ističući da ceo grad tokom manifestacije bude pretvoren u jednu scenu.

On je podsetio da je “Nušićijada” pokrenuta daleke 1967. na inicijativu rediteljke Soje Jovanović kao festival filmske komedije. Nakon 38 godina pauze 2010. godine obnovila grupa mladih sa željom da tu manifestaciju vrate na “stare staze”.

 

Učesnik prvih “Nušićijada” scenograf Todor Lalicki seća se da je to bilo vreme opšteg uzleta u državi, uzleta decentralizovane kulture koja se oslobodila cenzure realnog socijalizma i tada su se izdvojile dve manifestacije “Nušićijada” i “Čivijada” u Šapcu.

Lalicki se danas seća Ivanjice i Nušićijade po radosti, smehu i sreći koja se videla i osećala na svakom koraku.

Koordinator festivala Vera Jovanović kaže da im je želja da ovogodišnjim programom pošalju poruku da se više ne sme ponoviti da “politički obračuni zamrznu Nušićijadu”, to kako je Milena Dragićević Šešić rekla “konfuzno ćutanje” zbog koga je tokom pet decenija “Nušićijada” organizovana samo 13 puta.

Jovanovićeva je rekla će na početku “Nušićijade” šaljivim priznanjima zahvaliti svim svojim prijateljima, da će grad dobiti nove kulise i kapije, a oživiće i filmsku scenu na otvorenom koju će otvoriti Zdravko Šotra koji je u Ivanjici sa Petrom Božovićem snimao seriju “Više od igre”.

Podsećamo, program Nušićijade obuhvatа pozorišne predstave, filmove, koncerte, performanse, tribine kao i prigodne sadržaje za najmlađe.

Narodno pozorište iz Beograda gostovaće sa predstavom “Kir Janja”, dok će se Narodno pozorište “Sterija” iz Vršca predstaviti sa “Ožalošćenom porodicom”.

Jovanovićeva je najavila i Zorana Kesića sa redakcijom “Njuz.net” i specijalnim gostom Dragoljubom Dražom Petrovićem koji će prirediti program “Viđen si za 24 minuta”, zatim “Stand down” sa Nebojšom Milovanovićem, koncerte Sergeja Ćetkovića, “Belgrade Dixilend orkestra”, grupe “Piloti”, jutarnji koncert “Wonder String kvarteta” i strane goste – “Strit teatar” iz Krakova i holandski sastav “Spijkers”.

Predsednik žirija konkursa “Nušićijade” za najbolju stiričnu priču, urednik monografije o pola veka “Nušićijade” Petar Arbutina istakao je da je ta manifestacija “jedini pravi autentični kulturni incident” i “jedini autentični gradski festival”.
Prema rečima menadžera Turističke organizacije Ivanjica Miloja Ostojića,  “Nušićijadu” je tokom sedam godina, od obnavljanja festivala, posetilo, 200.000 ljudi.