Opština Čajetina dobija minibus za prevoz đaka sa sela

Autor: cajetina.org.rs
10. Novembar 2023
Opština Čajetina dobija minibus za prevoz đaka sa sela

Komisija Ministarstva za brigu o selu za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva dodelila je još 26 vozila za lokalne samouprave u Srbiji, među kojima je sredstva dobila i opština Čajetina, koja će minibus koristiti za prevoz đaka na relaciji Ljubiš-Rožanstvo-Sirogojno.

Ugovor sa ministarstvom je u ime Opštine Čajetina, u Palati Srbija u Beogradu, potpisala pomoćnik predsednika Opštine Marija Jeremić, a ovaj projekat je sproveden preko Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj opštine Čajetina.

Za nabavku minibuseva je ove godine opredeljeno 182 miliona dinara, a na konkurs je stiglo ukupno 35 prijava. Od 26 lokalnih samouprava, devet je pograničnih, a tri minibusa su otišla na Kosovo i Metohiju – u Zubin Potok, Gnjilane i Kosovsku Kamenicu.

Ministarstvo za brigu o selu je za tri godine sprovođenja ovog programa besplatnim prevozom za žitelje sela sa svojih teritorija snabdelo 61 lokalnu samoupravu, a planirano je da na ovaj način bude rešen problem prevoza za više od 400.000 stanovnika u oko 1.200 sela.

Minibusevi kupljeni ovim sredstvima, kako je predviđeno konkursnim uslovima, služiće za potrebe prevoza seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo ili iz sela u gradsko, odnosno opštinsko sedište, i na taj način se stanovnicima sela omogućava obavljanje privrednih aktivnosti, dostupnost adekvatne zdravstvene zaštite, odlazak u školu najmlađima, sportske i kulturne aktivnosti.

Fotografija u tekstu—Agencija BETA

Naslovna fotografija—www.uzickarepublikapress.rs