Osnovi programiranja i kodiranja u užičkoj biblioteci

07. Maj 2019
Osnovi programiranja i kodiranja u užičkoj biblioteci

U sklopu projekta „Digitalni građanin“ dvadeset biblioteka u Srbiji, među kojima i Narodna biblioteka u Užicu dobile su po 20 mikrobit računara i 5 boson setova koji će korisnicima biblioteka ubuduće biti na raspolaganju za besplatno iznajmljivanje i učenje osnova programiranja i kodiranja kod kuće ili u prostoru biblioteke.

U proteklom periodu preko 50 bibliotekara iz 20 biblioteka kojima je donirana oprema prošli su dva ciklusa edukacije kroz koje su savladali naprednije osnove mikrobit računara i dodataka za mikrobit (boson).

U narednom periodu bibliotekari će u sklopu svojih aktivnosti organizovati radionice iz programiranja za građane svih uzrasta i omogućiti im da na interesatan način uče osnove programiranja upravljajući mikrobit računarima i dostupnim dodacima.

Oprema za biblioteke i edukacije za bibliotekare obezbeđeni su u sklopu regionalnog projekta Digitalni građanin koji sprovodi Institut za inovativnost i razvoj mladih iz Zagreba. Lokalni partner u Srbiji je program Bitka za znanje, čiji je nosilac Fond B92.

Foto—ozonpress.rs

Projekat obuhvata ukupno 170 biblioteka u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, sa Kosova, a ustanove uključene u program iz Srbije su između ostalih Narodna biblioteka Užice, MIKC Infobus Prijepolje, Gradska biblioteka Čačak, Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ u Novom Pazaru…..

Termini besplatnih obuka za građanstvo biće blagovremeno istaknuti na veb sajtovima biblioteka.

Treba istaći da je cilj projekta “Digitalni građanin” osnaživanje lokalnih zajednica i priprema za savremene izazove tržišta rada, znanja i kompetencija. Dostupnost nove tehnologije i edukacije trebalo bi da prevlada otklon prema savremenim tehnologijama i učini ih dostupnim za sve kategorije stanovništva.