Osobe sa invaliditetom suše voće i čekaju kupce

19. Maj 2019
Osobe sa invaliditetom suše voće i čekaju kupce

„Naše zeleno polje“ čiji je osnivač Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize u kome je na neodređeno zaposleno pet osoba sa invaliditetom zvanično je pušteno u rad. Prve sanitarno- higijenske dozvole dobijene su za čips od jabuke sa cimetom, suvu šljivu i specijalitet musli od crvenog voća. U toku su pregovori sa dva veleprodajna lanca u Beogradu i Novom Sadu, a uskoro će početi i razgovori sa partnerima iz Užica, Požege i Prijepolja koji bi preko svojih robnih marki dalje plasirali proizvode užičkog udruženja.

Delatnost preduzeća je sušenje voća u sušari kapaciteta od jedne tone svežeg voća. Isprobanu paletu trenutno čine sušena šljiva, kajsija, višnja, čips od jabuke sa cimetom, al ii musli od maline, jagode i crvene ribizle.

Podsećajući da se priča o socijalnom preduzetništvu koju forsira Udruženje invalida cerebralne i dečije paralize Užice zavrtela zahvaljući podršci lokalne samouprave i RRA Zlatibor za projekat koji je finansiralo Ministarstvo pravde sa 2,77 miliona dinara iz oportuniteta, direktor Čedomir Cicović je rekao da je tada nabavljena sušara, magacinska vaga i deo ambalaže. On je posebnu zahvalnost izrazio  predstavnicima Turske agencije za saradnju i koordinaciju – TIKE, koji su sa 20 000 evra pomogli nabavku nedostajuće opreme.

Cilj nam je implementacija HACCP standarda, jer je to jedan od elementarnih uslova da budemo konkuretni na domaćem tržištu, a bez toga ne možemo ni da pomišljamo na regionalna i inostrana.  Profit ćemo investirati  ne samo u proširenje kapaciteta, već i u nova zapošljavanja. Mi smo preuzeli na sebe obavezu i da radnike preduzeća „Budućnost“ koje je do pre dve godine zapošljavalo do 50 osoba sa invaliditetom u budućnosti radno reintegrišemo na poslovima sušenja voća ili na nekoj drugoj delatnosti, pošto imamo mogućnost da ih više registrujemo, rekao je direktor preduzeća Čedomir Cicović.

Pre tri godine grad Užice je prepoznao značaj postojanja preduzeća ovog tipa i kontinuirano subvencioniše zakup prostora i dela fiksnih zarada. Trenutno jeste zaposleno pet osoba sa invaliditetom, ali verujem da će uz našu i pomoć prijatelja iz TIKE taj broj u budućnosti biti i značajno veći, rekao je Ivan Stanisavljevnić, zamenik gradonačelnika Užica.

Čitala sam o ovom projektu a sada ovde sam impresionirana kako sve izgleda. Doprinos koji smo mi dali je mali, ali se nadam da ćete se truditi i da ćete puno napredovati u ostvarivanju ideje koju zagovarate. Svim projektima koje realizujemo želimo da damo dopinos razvoju odnosa naše dve zemlje, istakla je savetnica predsednika TIKE iz Ankare Keman Ozdemir, koja prvi put boravi u Srbiji. Ona je podsetila da je TIKA osnovana 1992. godine i da su aktivni u 58 zemalja u svetu. Za deset godina koliko postoji kancelarija u Beogradu TIKA je u Srbiji sprovela  260 projekta.

All-focus

O značaju ovog projekta govori i činjenica da je “Naše zeleno polje” trenutno jedino socijalno preduzeće na području Zlatiborskog okruga. Izlazak na lokalno i regionalno tržište naredni su koraci zaposlenih lica sa invaliditetom od kojih jedno pripada drugoj kategoriji, dok su četiri osobe iz prve kategorije invalidnosti. U preduzeću su zaposlena i tri stručna saradnika, tako da je ispoštovan zakonski minimum.

Treba istaći da u Srbiji posluje blizu 1.200 socijalnih preduzeća, koja zapošljavaju oko 10.000 ljudi, a da i dalje ne postoji jedinstven zakon koji reguliše način poslovanja socijalnih preduzeća,