Do 11. aprila traje konkurs za bespovratna sredstva za nabavku plastenika

27. Mart 2024
Do 11. aprila traje konkurs za bespovratna sredstva za nabavku plastenika

Najmanje 23 poljoprivrednika, koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo na teritoriji grada Užica dobiće bespovratna sredstva za razvoj plasteničke proizvodnje, na osnovu ugovora koji je potpisan između grada Užica i Fondacije “Ana i Vlade Divac”. Konkurs je otvoren do 11. aprila i za ovu namenu opredeljena su sredstva u iznosu od šest miliona dinara.

Kako ističe Slobodan Kuzmanović član Gradskog veća za poljoprivredu ova mera realizuje se u okviru projekta “Divac poljoprivredni fondovi – Užice 2024” sa ciljem ekonomskog jačanja porodica koje žive na selu i bave se poljoprivrednom proizvodnjom.

“Iz budžeta grada opredeljeno je četiri miliona dinara, dok su dva miliona sredstva Fondacije “Ana i Vlade Divac”. Pravo učešća na konkursu imaju poljoprivredni proizvođači koji imaju registrovano gazdinstvo na teritoriji grada i ispunjavaju ostale uslove predviđene konkursom, a žele da započnu ili dodatno unaprede plasteničku proizvodnju. Najmanje 23 poljoprivredna proizvođača dobiće bespovratna sredstva za nabavku profesionalnih plastenika sa sistemima za navodnjavanje dimenzija 5×30 metara, visine 2,6 metara i 24×6 metara, visine 3,2 metra. Nakon završenog konkursa komisija koju formirana od strane grada i fondacije obići će sve prijavljene i sačiniti rang listu, na osnovu utvrđenih kriterijuma. Prednost će pre svega imati porodice koje žive na selu, žene kao nosioci gazdinstava i mladi do 40 godina”.

Prema Kuzmanovićevim rečima ovo je nastavak veoma uspešne saradnje sa Fondacijom “Ana i Vlade Divac”.

“Od 2016. godine do danas više od 200 poljoprivrednih proizvođača sa teritorije ghrada dobilo je sredstva u oblasti ovčarstva, kozarstva, pčelarstva i najviše za plasteničku proizvodnju. Sve radimo u skladu sa interesovanjem samih poljoprivrednika i do sada je u zajedničke projekte plasirano 37 miliona dinara”.

Kuzmanović podseća i da će početkom aprila meseca biti raspisan javni poziv za gradske subvencije, za šta je opredeljeno 55 miliona dinara, sedam miliona dinara više u odnosu na prethodnu godinu. Kako ističe, to će biti dovoljno sredstava za sve koji su zainteresovani za nabavku opreme, mehanizacije, stočnih grla a programom je predviđeno i nekoliko novih mera.