Otvoren Počasni konzulat Kazahstana u Užicu

Autor: uzice.rs
07. Jun 2023
Otvoren Počasni konzulat Kazahstana u Užicu

Počasni konzulat Republike Kazahstan u Srbiji sa sedištem u Užicu otvorili su danas počasni konzul Nikolaj Vorobljev i načelnik Zlatiborskog okruga Desimir Popović. Ceremoniji otvaranja prisustvovali su ambasador Republike Kazahstan u Republici Srbiji Nj.E. Madi Atamkulov, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

 

Izrazivši veliko zadovoljstvo činom otvaranja Počasnog konzulata republike Kazahstan u Užicu ambasador Republike Kazahstan u Republici Srbiji Nj.E. Madi Atamkulov, istakao je da je to rezultat zajedničkog angažovanja, ali i dokaz čvrstog opredeljenja dve države da nastave u istom pravcu.

“Moram da istaknem da se odnosi dveju zemlja na političkom planu razvijaju u atmosferi međusobnog poštovanja i poverenja. Među našim državama nema nesuglasica. Ove godine u decembru slavimo 27 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Uvek smo zastupali princip teritorijalnog integriteta Srbije po pitanju Kosova i Metohije i spremni smo da pružimo podršku Beogradu po tom pitanju. Srbija je važan partner u regionu Balkana i nameravamo da razvijamo dijalog u svim oblastima u duhu međusobnog razumevanja”.

Za ministra Nikolu Selakovića ovo je, kako sam rekao, trenutak posebne i lične sreće. Uz zahvalnost svima iz Kazahstana i Srbije koji su doprineli da se Počasni konzulat otvori, ministar Selaković posebno je naglasio važnost njegovog postojanja u Zlatiborskom okrugu.

“Današnja svečanost može da bude jedan lep događaj koji će trajati u današnjem danu, o kome će se pisati u vremenima pred nama i sve ostati na tome, ali ako budemo dovoljno ozbiljni ,odgovorni, vredni iskoristimo ono što pruža jedna ovakva svečanost i prostor mislim da ćemo i za Srbiju i za Kazahstan, a pogotovu ovde za Zlatiborski okrug moći da učinimo niz veoma dobrih stvari. Kazahstan je ne samo prostorno velika zemlja, već i zemlja u svakoj vrsti društvenog, privrednog sportskog intelektualnog poleta, zemlja koja ima sigurnu budućnost. To je država sa kojom Srbija ima dobre osnove da gradi ozbiljno prijateljstvo”.

Potrebno je kako je dodao Selaković naročitu pažnju posvetiti pravim prijateljima Srbije, a Kazahstan to jeste, što dokazuje i svojim nedvosmislenim stavom po pitanju Kosova i Metohije.

“U prvih pet meseci ove godine imali smo trgovinsko-ekonomsku razmenu od preko 80 miliona dolara, naravno tu ozbiljan udeo jeste i na uvozu energenata iz Kazahstana, ali i naš izvoz ima tendenciju rasta, kada je u pitanju kazahstansko tržište. Ako nekome nije jasno koliko je za Srbiju važna saradnja sa Kazahstanom, neka ode na internet i pogleda kako danas izgleda Astana, prestonica Kazahstana, jedno od najvećih gradilišta na svetu, koliko raste na godišnjem nivou BDP i kako se vodi država. Biće vam jasno zašto treba da razvijamo naše prijateljstvo na ekonomskom i svakom drugom planu”, zaključio je ministar Selaković.

Načelnik Zlatiborskog okruga Desimir Popović, rekao je da svako povezivanje ljudi vodi ka nekoj dobrobiti.

“Upravo ovaj konzulat ja vidim kao most između naše dve države, pre svega privredni most, most trgovine, zdravstva, turizma obrazovanja i most sporta. Naši odnosi su prijateljski i bez znaka pitanja, ali uvek postoji prostor da se unapredi saradnja u mnogim oblastima. Ovo je institucija koja nam je potrebna i biće nam na usluzi svima i ja se nadam da ćemo u narednom periodu imati veoma dobre rezultate”.

Užice je jedan od sedam gradova u Srbiji koji imaju konzularno predstavništvo. Počasni konzulat se nalazi Ulici Dečanska na broju 15.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs