Otvoren StaPARK, neolitsko naselje u kanjonu reke Đetinje

Autor: uzice.rs
29. Jul 2022
Otvoren StaPARK, neolitsko naselje u kanjonu reke Đetinje

U prisustvu gradonačelnice Užica i njenih saradnika, predstavnika resornih ministarstava, predstavnika RRA Zlatibor i svih onih koji su u protekle četiri godine radili na realizaciji projekta NEOLIFE otvoren je Arheološki park StaPARK.

“Stavljanjem u funkciju Arheološkog parka na otvorenom StaPARK, osvrtom na daleku prošlost, obogaćujemo turističku ponudu našeg grada, istakla je obraćajući se prisutnima gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

“Zahvaljujući prekograničnom projektu “Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja NeoLIFE”, koji su zajedno realizovali gradovi Užice i Tuzla, Umetnička škola Užice i opština Milići, verujem da smo dobili ne samo turistički lokalitet već i edukativni centar koji posetiocima, a posebno najmlađima može da dočara život naših predaka u periodu mlađeg kamenog doba.

Cilj nam je da ovo naselje bude deo objedinjene turističke ponude klisure reke Đetinje čija je procedura zaštite kao predela izuzetnih odlika u toku. Jezero Vrutci, manastir Rujno, Donja staparska banja, stara trasa ćire, ostaci bosanskog i dubrovačkog puta, neolitsko naselje, ribolovni reviri, kupališta, planinanrske i biciklističke staze, hidrocentrala Pod gradom, tvrđava Stari grad i gradska plaža čine izuzetan turistički potencijal na čijem se povezivanju konstantno radi.

Verujemo da smo na dobrom putu da sve ono što imamo, a čemu često ne pridajemo dovoljno pažnje jer je tu i nekako se podrazumeva, promovišemo na najbolji način i učinimo ga atraktivnim za veliki broj posetilaca”, zaključila je gradonačelnica.

O putu od ideje do realizacije projekta govorila je Snežana Milisavljević menadžer projekta “NeoLIFE”.

“Ovo je bio veliki izazov za sve nas, imali smo tim ozbiljnih ljudi koje smo okupili i uz podršku grada Užica, TO Užice, Arheološkog instituta Srbije i drugih relevantnih institucija uspeli smo da interpretiramo istorijsko nasleđe koje se nalazi samo tri kilometra daleko od ove lokacije. Danas je sve spremno da primimo posetioce i to nam je veliko zadovoljstvo i zajedno ćemo raditi da animacijama i programskim sadržajima doprinesemo da naselje radi i razvija se u pravcu u kome su svi želeli”.

Dragan Janković arheolog i kustos Muzeja grada Beograda izrazio je veliko zadovoljstvo, jer je kako je rekao posle četiri godine ostvaren san učesnika ovog projekta.

“Kad smo počinjali da gradimo najvažnija ideja je bila da iskoračimo iz stereotipa i mislim da smo lestvicu podigli tako visoko da svi koji budu gradili neke buduće arheološke parkove neće moći ispod ovoga. Ovaj park ima ogroman potencijal, ne samo turistički već i kulturni i naučni i tako da ovde već vidim mesto gde će se dolaziti naučnici iz Srbije ali i Evrope i sveta. Ovo mesto treba da bude ponos i gradu Užicu i Srbiji i regionu”, rekao je Kovačević uz zahvalnost gradu i molbu da se park unapređuje i da se prema njemu ophodimo kao nečemu veoma vrednom.

Arheološki park je izgrađen kroz “NeoLIFE”projekat koji je sufinansirala EU kroz program prekogranične saradnje Srbija- Bosna i Hercegovina, preko Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU Ministarstva finansija Republike Srbije. Ukupna vrednost projekta je oko 600 hiljada evra od čega je EU obezbedila oko 450 hiljada, a preostala sredstva gradovi Užice i Tuzla.

StaPARK-om će upravljati Turistička organizacija Užice, za posetioce će biti otvoren svakog petka, subote i nedelje u vremenu od 15 do 20 časova, uz pratnju turističkog vodiča.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs