Otvorena biračka mesta u Užicu

21. Jun 2020
Otvorena biračka mesta u Užicu

Na izborima koji se danas održavaju u Srbiji učestvuje 21 izborna lista što je najveći broj lista u odnosu na prethodna četiri ciklusa, a prijavljeno je i oko 50 odsto više posmatrača u odnosu na prethodne izbore. Pravo glasa ima šest miliona 583 hiljada i 665 birača koji svoje biračko pravo mogu da iskoriste na 8 385 glasačkih mesta, od čega su 42  izborna mesta u inostranstvu.

Izbore prati 3 341 domaćih i 111 stranih posmatrača. Sva izborna mesta su otvorena u sedam časova, a biće zatvarena u 20 sati.

Prvi preliminarni rezultati se očekuju nekoliko sati po zatvaranju biračkih mesta, a konačni rezultati 96 sati od momenta zatvaranja biračkih mesta, konkretnije 25. juna u 20 časova, ukoliko se na pojedinim biračkim mestima u Srbiji ne budu ponavljali izbori.


Kada je reč o  Užicu pravo glasa ima 65 671 birača, koji će na 91 biračkom mestu glasati na parlamentarnim izborima za 21 listu, a na lokalnim za sedam.Pet biračkih mesta otvoreno je u opštini Sevojno i jedno u Okružnom zatvoru u Užicu.

Na predstojećim lokalnim i parlamentarnim izborima biračko pravo u Čajetini ima 12.916 glasača, koji će glasati na 30 biračkih mesta.


Podsećamo, svi građani Srbije koji se nalazi u biračkom spisku imaju pravo da glasaju bez obzira da li su dobili je poziv ili ne. Na glasanje se mora poneti lična karta, pasoš ili vozačka dozvola.

RIK podseća da će birači kojima je istekla lična karta moći da glasaju pod uslovom da biračkom odboru, uz nju, prilože i potvrdu Ministarstva unutrašnjih poslova o podnetom zahtevu za izdavanje nove lične karte.

Treba istaći da birači sa invaliditetom mogu na biračko mesto da dođu uz pomoć psa vodiča, kao i da umesto ličnog potpisivanja, koriste pečat sa potpisom, odnosno ličnim podacima.