Otvorena izložba pod nazivom „Tišine“ u Kulturnom centru Zlatibor

Autor: zlatibor.org.rs
17. Avgust 2022
Otvorena izložba pod nazivom „Tišine“ u Kulturnom centru Zlatibor

U galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba pod nazivom „Tišine“, autora Darka Kuzmanovića i Lidije Živković. Zajednički gost izložbe bio je sveštenik Saša Sovilj koji je, između ostalog, istakao da  je umetnost Božji dar koji spasava svet svojom lepotom, postavlja pitanja, nudi odgovore i preobražava svet kao i da se susret duha i materije dešava upravo u tišini, što je i sam naziv ove izložbe.


Izložba „Tišina“ autora Lidije Živković, arhitekte i slikarke, i Darka Kuzmanovića, akademskog vajara, predstavlja fascinantan spoj različitih ali komplementarnih vizuelnih tehnika i stvaralačkih poetika. Na slikama Lidije Živković kao dominantni motivi nalaze se  ribe, voda i zlato. Riba je u brojnim religijskim i mitskim predstavama simbol života, plodnosti, nebeskog blagoslova. Istovremeno simbolizuje mudrost „zlatnog ćutanja“ i skrivanja. Simbol istine, jeste Sunce, a njegov metal je zlato koje pored najviše vrednosti, svetlosti, simbolizuje i tajnu, istinu do koje se dolazi silaskom u dubine.

Skulpture Darka Kuzmanovića skladno dopunjuju i proširuju smisao slika Lidije Živković. U Kuzmanovićevom radu dominantan je simbol spirale koja povremeno zadobija formu zlatnog preseka, ukazujući na harmonizaciju i savršen sklad suprotnosti. Gvožđe, kao težak, crn metal, simbol je materijalnosti, ali i zarobljenosti u apstraktne koncepte vremena i prostora, koji se mogu sagledavati i kao simboli tamnice ograničenog uma.

Sam naziv i koncept izložbe “Tišine” upućuje posmatrača ka stanju mirovanja, pokušaju razumevanja sveobuhvatnog smisla života u njegovim raznolikim pojavnim oblicima.

Izložba će biti otvorena za posetioce galerije Kulturnog centra Zlatibor tokom avgusta 2022. godine, svakog radnog dana od 10 do 17 časova.

Fotografije—Turistička organizacija Zlatibor