Otvorena izložba slika „Tok“ Ivane Knežević u Galeriji Kulturnog centra

Autor: Turistička organizacija Zlatibor
11. Decembar 2021
Otvorena izložba slika „Tok“ Ivane Knežević u Galeriji Kulturnog centra

U Galeriji Kulturnog centra Zlatibor  je otvorena izložba slika Ivane Knežević “Tok”koja je prodajnog tipa. Posete su moguće svakog radnog dana, od 10 do 17 časova a izložba će biti postavljena do 20. decembra 2021. godine.


Na otvaranju, posetiocima se obratila autorka radova Ivana Knežević, dilomirani dizajner enterijera, kreativni stvaralac i pedagoški radnik. “Umetnost treba da baca na razmišljanje, pesimizam i otimizam ali mora da donese život i emocije u balans i ostvari pozitivnu vibraciju i u prostoru i u posmatraču… Samo tako umetnost budi humanost i napredak u civilizaciji…”, rekla je ona.

Otvaranje je propraćeno gromoglasnim aplauzom, kasnije uz razgovore, prijatan žamor i nova poznanstva. Te večeri ostvarila se Ivanina želja “da svaka njena slika tera i pokreće hrabrost i misli da se nadaju i vesele”.


Ivana Knežević rođena je 23. septembra  1983.  godine  u Čačku,  završila  je  Srednju umetničku školu u Nišu – smer grafički dizajn. Diplomirala je dizajn enterijera na Fakultetu humanističkih nauka u Nišu. U toku studija je ostvarila dobru saradnju  sa  profesorima  i kolegama na smeru tekstilnog dizajna pa je uporedo izučavala i tehnike dizajna tekstila i oslikavanja tkanina. Trenutno živi i stvara u rodnom gradu Čačku,  gde  se  bavi i pedagoškim radom na polju likovne pedagogije za decu i odrasle. Iza sebe ima izvedene desetine murala od kojih se neki nalaze u eksterijerima a neki krase javne prostore.

Poslednih desetak godina Ivana aktivno učestvuje  u  najrazličitijim projektima oslikavanja javnih prostora  i  edukaciji i popularizaciji umetnosti uopšte. Aktivno stvara i izlaže, iza sebe ima dvanaest samostalnih i veliki broj grupnih izložbi. Aktivni je učesnih domaćih i međunarodnih  likovnih kolonija. Oslikava  već  gotove upotrebne predmete od stakla, tekstila i metala. Sfere njenog interesovanja su jako široke, od klasičnog  slikarstva  do modernog  izraza. Bavi  se  raznim  tehnikama  zidnog slikarstva   i  mozaikom. Radi na platnu, medijapanu,  staklu,  koristi materijale kao sto su klirit, žica, metal, stiropor, drvo, kamen..

Jedan je od osnivača udruženja negovatelja naučnog  kreativnog  i stvaralačkog  mišljenja “Klikeraši”. Osnivač  je udruženja KREATIVNA JAZBINA i član udruženja ULUPUDS.

Fotografije—Turistička organizacija Zlatibor