Ove godine pošumljavanje na četiri lokacije u Užicu

21. Mart 2021
Ove godine pošumljavanje na četiri lokacije u Užicu

Pošumljavanje je jedna od najefikasnijih mera čiji cilj je smanjenje aerozagađenja. Formiranjem novih zelenih površina u Užicu dosta je urađeno tokom protekle godine, a uz podršku resornog ministarstva nove sadnive stižu i ove godine, najavio je Ivan Stanisavljević, član Gradskog veća zadužen za javna preduzeća.

 

On kaže da se u Užicu uz pomoć Ministarstva za zaštitu životne sredine nastavlja sa pošumljavanjem oko dva hektara površina. Deo će biti zasađen na pet parcela na Pori, Ibiševom guvnu, u Krčagovu i u Omladinskoj ulici. Resorno ministarstvo opredelili je za Užice 5 150 novih sadnica, što uz devet (9) pošumljenih hektara u 2019. godine i pet (5) hektara u prošloj godini značajno povećavamo zeleni fond u Užicu, rekao je Stanisavljević.

Na Međunarodni dan šuma koji se obeležava 21. marta podsećamo da je Srbija sve do polovine 19. veka bila obrasla gustim, neprohodnim šumama koje su prekrivale, prema nekim procenama, oko 80 njene teritorije, ali je uništavanje šuma u Srbiji uzelo toliko maha da se već tada shvatao značaj održavanja i obnavljanja šuma i 1891. godine je donet Zakon o šumama, podseća se u saopštenju Zavod za zaštitu prirode.

U istom se dodaje da su po međunarodno prihvaćenoj definiciji, šume u Srbiji podeljene u tri kategorije: bez prisutnih intervencija čoveka (prašume) koje pokrivaju minimalnu površinu od 0,1 odsto (1.200 hektara), najviše je polu-prirodne šume koja pokriva 92,1 odsto ukupne šumske površine, a 7,8 odsto su veštački podignute šume i plantaže mekih lišćara.

Inače, Međunarodni dan šuma ustanovljen je 1971. godine na 23. zasedanju Generalne skupštine Evropske konfederacije za poljoprivredu.

Generalna skupština Ujedinjenih Nacija je 2012. godine donela odluku da će Međunarodni dan šuma biti 21. marta svake godine, na dan prolećne ravnodnevice na severnoj hemisferi, odnosno jesenje ravnodnevice na južnoj hemisferi Zemlje.