Pandemija Covid-19 otežava dostupnost dijagnostici i lečenju raka dojke

21. Oktobar 2020
Pandemija Covid-19 otežava dostupnost dijagnostici i lečenju raka dojke

Savetovalište za žene sa invaliditetom  obolele  od raka dojke ”Jefimija“ organizovalo je događaj  kojim  je podržana  kampanja ”Daj pedalu raku”. Ovim  je nastavljen program aktivnosti ”Jefimija za Ružičasti oktobar” kojima se obeležava Oktobar – međunarodni mesec posvećen borbi protiv raka dojke.

‘Daj pedalu raku’ je projekat koji, u saradnji sa drugim organizacijama koje se bave rakom dojke,  šestu godinu zaredom  Ženski centar „Milica“ realizuje pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Instituta za onkologiju Vojvodine, Kliničkog centra Kragujevac i Kliničkog centra Niš. „Daj pedalu raku“je ove godine dobilo regionalni karakter jer se vožnji podrške koja je održana u subotu 3. oktobra u gradovima Srbije, a kojoj se priključila i Slovenija.

Pokrovitelj lokalne  manifestacije je i Grad Užice. Učesnici su, pored članica ‘Jefimije’ i predstavnice i predstavnici svih ključnih institucionalnih subjekata koji sarađuju na ovom polju – zdravstvenih institucija, lokalne samouprave i udruženja koja se bave podrškom osobama kojima je ona potrebna.  Zajednički nastup u kampanji odslikava važnost saradnje predstavnika udruženja pacijenata sa zdravstvenim institucijama, donosiocima odluka u kreiranju strategije za otkrivanje i lečenje raka dojke na teritoriji Srbije.

Inače, prema zvaničnim podacima Evropskog registra za rak Srbija se nalazi na drugom mestu po broju smrtnih slučajeva od ove vrste karcinoma. Godišnje od raka dojke, koji je izlečiv preko 90% ako se otkrije i leči na vreme, umre 1600 žena u Srbiji. Ono što je potrebno kako bi smanjili ovu statistiku jeste timski rad i delovanje u svim pravcima, od edukaciji u školama, dostupnosti kvalitetne dijagnostike i inovativnih terapija za lečenje ranog karcinoma dojke kakve imaju žene u okruženju, smanjenja vremena koje protekne od otkrivanja bolesti do početka njenog lečenja kao rad na promeni svesti žena u Srbiji o važnosti redovnih pregleda i samopregleda dojke. Jedino tako možemo promeniti statistiku u Srbiji.

Kampanjom se želi istaći značaj preventivnih pregleda, jer je karcinom dojke izlečiv u preko 90 slučajeva, ako se otkrije na vreme. Osim toga, inovativna biološka terapija u ovoj fazi bolesti može pružiti najbolje šanse za izlečenje, sprečavajući pojavu recidiva bolesti i progresiju ka metastatskom karcinomu dojke.

“Daj pedalu raku” predstavlja kampanju koja ima za cilj podizanje svesti cele društvene zajednice, a posebno žena o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki, ranog dijagnostifikovanja i lečenja bolesti, kao i promovisanju zdravih stilova života.


Treba istaći da je ove godine zbog pandemije Covid-19  otežana dostupnost dijagnostici i lečenju onkoloških pacijenata što je dosta zabrinjavajuće.  Ukoliko želimo da utičemo na smanjenje smrtnosti od raka dojke neophodno je u svakom trenutku imati pristup dijagnostici kao i svim terapijama za lečenja ranog karcinoma dojke koja je dostupna u zemljama u okruženju treba da bude omogućen i pacijentkinjama u Srbiji bez obzira na vanredne situacije kako bi što veći broj njih bio i izlečen, skreću pažnju predstavnici udruženja povodom oktobra meseca koji se obeležava kao mesec posvećen borbi protiv raka dojke.


Gradovi koji su podržali kampanju su Ljubljana, Beograd, Vrnjačka Banja, Užice,Kragujevac, Niš, Novi Sad, Sremska Kamenica, Sremska Mitrovica, Pančevo, Vranje, Sombor, Čačak,nji Milanovac, Jošanička Banja, Šabac, Subotica, Stopanja, Lapovo…