Pažnja i opreznost u saobraćaju tokom prvomajskih praznika

28. April 2023
Pažnja i opreznost u saobraćaju tokom prvomajskih praznika
Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na sve učesnike u saobraćaju da u vreme prvomajskih praznika obrate posebnu pažnju i budu dodatno oprezni, jer se očekuje povećan obim saobraćaja na putevima, kao i putovanja na duže relacije i u turističke centre kako u Srbiji tako i u zemljama u okruženju.

U saopštenju nadležne agencije navodi se da se može očekivati i veći intenzitet lokalnih kretanja korišćenjem putničkih automobila, povećan broj mopeda, motocikala i bicikala, povećan broj pešaka u okolini mesta turističkih atrakcija, kao i gužve na putevima i naplatnim rampama.

Analize koje sprovodi Agencija za bezbednost saobraćaja ukazuju na to da su najčešći faktori nastanka saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima u vreme prvomajskih praznika neprilagođena brzina i vožnja pod dejstvom alkohola.

Iz Agencije apeluju na sve vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima na putu i postavljenim ograničenjima, kao i da ne voze pod dejstvom alkohola i psiho-aktivnih supstanci, a na roditelje da učestvuju u organizaciji prevoza svoje dece.

Potrebno je da svi vozači i putnici upotrebljavaju sigurnosne pojaseve, ispravno prevoze decu u adekvatnim auto-sedištima za decu, istakla je Agencija.

Podsećamo da se Prvi maj u Srbiji obeležava kao državni praznik i da su po Zakonu neradna dva dana. Prvi maj je ponedeljak, drugi utorak.

Prvi put u našoj zemlji Prvi maj je obeležen 1. maja 1893. godine i to velikim protesnim skupovima u Beogradu.