Pčelari stariji od 65 godina do daljeg ne mogu na pčelinjake

Autor: novaekonomija.rs
01. April 2020
Pčelari stariji od 65 godina do daljeg ne mogu na pčelinjake

Pčelari stariji od 65 godina do daljeg ne mogu da idu u svoje pčelinjake. Ovo je potvrdio Savez pčelarskih organizacija Srbije pozivajući se na saznanja iz Ministarstva poljoprivrede, a prenosi www.novaekonomija.rs.


Starosna granica od 65 godina odnosi se na pčelare u naseljima od više od pet hiljada stanovanika, kao i one koji imaju više od 70 godina i žive u naseljima gde je manje od pet hiljada stanovnika. 


Iako su kažu na početku epidemije imali podršku ministarstva poljoprivrede i predsednice Vlade da stariji mogu u pčelinjake, ali pod strogim uslovima, tok epidemije je takav da se to ne može dozvoliti.

“Žalimo zbog ovakve odluke, očekujemo katastrofu na mnogim pčelinjacima, ali tražimo i pomoć države takvim pčelarima nakon završetka epidemije, kao što će se pomoći mnogima koji su zbog epidemije bili sprečeni da ostvare svoje prihode u poljoprivredi”, navodi se u saopštenju SPOS-a.

Ovo udruženje poziva pčelare starije od 65 godina da probaju na pronađu nekog ko bi im makar uradio nužne poslove u pčelinjaku, a mlađe da pokažu solidarnost i pomognu starijima.

Pčelari mlađi od 65 godina mogu normalno da odlaze u pčelinjake i tokom policijskog časa ali za to moraju da podnesu zahtev.

Podsećamo da čak 70 odsto svetskog biodiverziteta zavisi isključivo od pčela, a  oprašivanje – možda i najvažnija funkcija pčela – omogućava biljkama da se razmnožavaju. Bez pčela, fauna na planeti bi polako počela da nestaje.

Nažalost, pčele su ugrožene, a glavni razlozi smanjenja broja pčela jesu nekontrolisana upotreba pesticida,  nedostatak cveća i krčenje šuma.