Penzije prvo stižu za korisnike samostalne delatnosti

03. Januar 2019
Penzije prvo stižu za korisnike samostalne delatnosti

Isplata prvog dela penzija “bivših zaposlenih” za decembar 2018. počeće 10. januara kada će ova sledovanja leći na tekuće račune penzionera kojima se isplaćuje preko poslvnih banaka, dok se narednog dana isplati mogu nadati oni koji primaju na šalterima pošte, al ii oni koji dobijaju na kućnu adresu.  Još nije poznat datum isplate drugog dela penzija  “bivših zaposlenih” za decembar 2018.

Isplata penzija za samostalne delatnosti za decembar 2018. uslediće u petak, 4. januara, čime će se ujednačiti dinamika isplate sa drugim kategorijama.

Vojnim penzionerima uplata na tekući račun leći će 5. januara. subota, 5. januar, dok će im na kućne adrese i šaltere pošte penzija stići u utorak, 8. januara.

Istih datuma isplate kao i vojni penzioneri zasluženo sledovanje mogu da očekuju i sva lica  koja su ovo pravo ostvarila po osnovu poljoprivrednog osiguranja.

Ovome dodajemo da će budući penzioneri od 1. januara 2019. godine penzije primate isključivo na tekući račun, a novina je u skladu sa izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, navode u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje. Ovo se ne odnosi na postojeće penzionere, koji su se već opredelili da primaju penziju na kućnu adresu ili preko šaltera pošte.

Novi penzioneri, koji će posle 1. januara primiti prvu penziju, potrebno je da filijali fonda, koja sprovodi postupak ostvarivanja prava dostave potvrdu banke u kojoj je otvoren tekući račun ili punomoćje kojim se ovlašćuje osoba za prijem penzije, kako bi im ona bila uplaćena na tekući račun. U slučaju da podnosilac zahteva, odnosno budući penzioner, ne dostavi potvrdu banke o tekućem računu, fond neće isplaćivati penziju.