Peštersko polje i kanjon Uvca mamac za turiste

10. Februar 2018
Peštersko polje i kanjon Uvca mamac za turiste

Turistička organizacija Sjenice na 40. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu turističke predstaviće potencijale ovog kraja, sa akcentom na specijalni rezervat prirode Peštersko polje i kanjon Uvca.

www.putokaz.me

www.putokaz.me

Direktor ove organizacije Mihajlo Tripković očekuje uspostavljanje važnih kontakata sa turističkim agencijama, dodajući da će sedmodnevni program turističkog boravka utrostručiti broj poseta Sjenici.

Sjenica će na sajmu predstaviti i tradicionalnu gastronomsku ponudu iz koje se izdvaja sjenički sir i paleta proizvoda mesne i mlečne industrije našeg kraja, kaže Tripković za Radio Sto plus.

On je ocenio da je broj turističkih poseta Sjenici tokom poslednjih godina značajno porastao i da su pored domaćih najbrojniji gosti iz Češke i Poljske, te da su im najavljene grupe turista iz Kanade.

Međunarodni sajam turizma u Srbiji biće održan od 22. do 25. februara u Beogradu.

Inače, Specijalni rezervat prirode „Uvac”, uredbom Vlade Republike Srbije proglašen za prirodno dobro I kategorije, a zaštićeno područje je ukupne površine 7543 ha.

Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji u okviru Starovlaško – raške visije, okružen je planinama Zlatar, Murtenica, Čemernica, Javor i Jadovnik. Oko 2/3 rezervata se nalazi na teritoriji opštine Nova Varoš, dok se 1/3 nalazi na teritoriji opštine Sjenica. Minimalna nadmorska visina rezervata je 760 m, a maksimalna 1322 m.

U Specijalnom rezervatu je i stanište beloglavog supa koji se gnezdi se po stenama. Hrani se lešinarima, uginulom stokom i drugim krupnim sisarima, pa je poznat kao čistač prirode, a područja koja nastanjuje su ekološki čista.

Ovome treba dodati i da po značaju prirodnih vrednosti, Peštersko polje prevazilazi nacionalne okvire. To se vidi iz činjenice da je ovo područje proglašeno za „Područje od međunarodnog značaja za očuvanje biljnog sveta“ (IPA – Important Plant Area); „Područje od međunarodnog značaja za očuvanje ptica“ (IBA – Important Bird Area); „Odabrano područje dnevnih leptira Srbije“ (PBA – Prime Butterfly Areas in Serbia) i „Područje vlažnih staništa od međunarodnog značaja“ (Ramsar Convention – The Convention on Wetlands of International Importance.