“Pet minuta gromoglasne tišine”

03. Maj 2018
“Pet minuta gromoglasne tišine”

Povodom 3. maja – Dana slobode medija, novinarska udruženja pozivaju na akciju “Pet minuta gromoglasne tišine”, dok je Ministarstvo kulture i informisanja ukazalo na važnost osnovnih principa slobode medija, kao i uloge medija u jačanju demokratskog društva, kojima, kako navode, pripada i Srbija.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” pozvali su sve medije, novinare i novinarke da sutra, 3. maja na Dana slobode medija od 11.55 do 12.00 isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji “Pet minuta gromoglasne tišine” da bi nadležne i najširu javnost još jednom upozorili na, kako navode, katastrofalan položaj novinarske profesije, medija i medijskih radnika u Srbiji.

Udruženje novinara Srbije (UNS) istovremeno je pozvalo novinare i medijske radnike da od 11.55 do 12.00 pročitaju Proglas UNS-a u elektronskim medijima ili ga objave na ekranu, a da se objavi u onlajn i štampanim medijima.

U proglasu koji je UNS se navodi da će prošlu godinu novinari pamtiti ne samo po incidentima, fizičkim i verbalnim napadima i pretnjama čak i na dan inauguracije predsednika Srbije, nego i po blokadama računa velikim medijskim kućama, štamparijama i drastičnim zloupotrebama sistema projektnog sufinansiranja.

821a7fd4ab09b4e3f1ffc083a260a9c4

Sindikat novinara Srbije (SINOS) istovremeno je pozvao je sve učesnike medijske scene, nadležne institucije i međunarodne organizacije da podrže uspostavljanje socijalnog dijaloga i potpisivanje nacionalnog kolektivnog ugovora koji će radno-pravno zaštititi sve novinare i medijske radnike u Srbiji.

Ministarstvo kulture i informisanja, s druge strane, povodom sutrašnjeg Dana slobode medija, ukazuje na važnost osnovnih principa slobode medija, kao i uloge medija u jačanju demokratskog društva.

“Ovaj dan ujedno predstavlja i priliku da se javnosti potvrdi snažna posvećenost Republike Srbije da unapređuje razvoj pozitivnog medijskog okruženja i ohrabruje razvojne inicijative svih zainteresovanih aktera u sferi medija, a u cilju unapređenja slobode izražavanja i mišljenja”, navodi se u saopštenju u kojem se Dan slobode medija čestita svim srpskim medijima i novinarima.