Pijaća voda sa Vrutaka, slavinama Užičana, poteći ći krajem februara

31. Januar 2019
Pijaća voda sa Vrutaka, slavinama Užičana, poteći ći krajem februara

Fabrika za preradu vode Petar Antonijević je završena i najnovja tehnologija se primenjuje od 5. decembra. Večeras će se u fabriku upustiti voda sa akumulacije Vrutci i uzeće se prvi uzorci prerađene vode čiji rezultati će biti poznati za deset dana. Ta voda se neće puštati u sekundarnu mrežu pa će Užičani i narednih deset dana piti vodu sa Sušičkih vrela.

Ako rezultati budu dobri, pristupiće se puštanju vode sa Vrutaka u celokupan sistema ali će građani tu vodu u vremenu od osam do deset dana koristiti kao tehničku.  Tih dana za piće će se koristiti flaširana voda i voda iz cisterni.

U tom periodu uradiće se tri uzastopne analize vode sa slavina a ukoliko one potvrde dobar kvalitet Užičani će, posle više od pet godina, početi da koriste prerađenu vodu sa Vrutaka.

Predstavnici grada zamolili su građane za strpljenje i saradnju kako bi se bez problema realizovale sve završne aktivnosti i kako bi na zadovoljstvo svih ponovo koristili zdravu pijaću vodu sa svog višdecenijskog izvorišta.

Sve analize sirove vode sa Vrutaka, rađene tokom decembra i januara meseca, pokazale su da je ona bezbedna i da u njoj nema prisustva algi.

Užičani su, posle petogodišnjeg iščekivanja, dobili savremenu i pozdanu fabriku za preradu vode, urađenu po principima najsavremenijih tehnologija i standarda.

Podsećamo, za projekat fabrike za preradu vode Petar Antonijević, Vlada Srbije posredstvom Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture uložula je 650 miliona dinara, Grad Užice 80 miliona a JKP Vodovod 50 miliona dinara.

Ponovne cisterne koje će za desetak dana biti raspoređene po gradu sve Užičane podsetiće na kraj 2013-te i početak 2014-te ali ovog puta bez strepnje i neizvesnosti.