Plastenici uz minimalno učešće za 26 poljoprivrednih gazdinstava

Autor: uzice.rs
28. Jun 2024
Plastenici uz minimalno učešće za 26 poljoprivrednih gazdinstava

26 poljopivrednih gazdinstava na teritoriji grada Užica dobilo je plastenike kroz program koji realizuju grad Užice i Fondacija Ana i Vlade Divac. Budućim korisnicima i korisnicama ugovori su uručeni danas, a narednih dana krenuće se u isporuku i montažu na terenu. Za ovaj projekat, koji se realizuje kroz program “Divac poljoprivredi fondovi- Užice 2024. godine izdvojeno je ukupno šest miliona dinara, četiri miliona su sredstva grada a dva miliona dinara obezbedila je Fondacija.

Prema rečima Dragoljuba Stojadinovića zamenika gradonačelnice Užica, ovo je nastavak veoma uspešne saradnje grada sa Fondacijom “Ana i Vlade Divac”.

“Danas smo uručili 26 ugovora poljoprivrednim proizvođačima sa područja grada koji će dobiti plastenike uz minimalno sopstveno učešće od 20 odsto. Realizacijom ovog programa podstičemo razvoj plasteničke proizvodnje i mogu da kažem da je iz godine u godinu interesovanje sve veće. Raduje i podatak da 50 odsto korisnika čine žene i da se e sve više mladih koji apliciraju za ovaj i druge programe. Sa Fondacijom Divac radimo i na projektu Poljoprivrednog fonda, kao i projektu koji se odnosi na dodelu grantova učenicima završnih razreda srednje Poljoprivredne škole u Požegi”, naglasio je Stojadinović podsetivši da je i iznos direktnih subvencija u ovoj godini uvećan i iznosi 55 miliona dinara.

Do sada je, prema njegovim rečima podneto oko 700 zahteva a poziv je i dalje otvoren.

Bojana Vujičić koordinator Fondacije ističe da je zajedničkim ulaganjem grada i Fondacije od 2016. godine do danas u iznosu od oko 40 miliona dinara podržano oko 200 proizvođača.

“Najviše smo ulagali u ovčarstvo, kozarstvo, pčelarstvo, a od pre tri godine grad Užice je prepoznao razvoj plasteničke proizvodnje, kao potencijal ovog kraja. Materijalna podrška jeste jako važna ali ono što je još bitnije, to su edukacije, stalno obrazovanje, unapređenje znanja u oblasti poljoprivrede, tako da ćemo sa Poljoprivrednom stručnom službom organizovati nekoliko stručnih obuka na temu upotrebe i pravilnog odlaganja pesticida”.

Narednih dana očekuje se isporuka i montaža plastenika, dimenzija 5m x 30m x 2,6m (150m2) ili 6m x 24m x 3,2m (144m2).

Korišćene fotografije preuzete sa www.uzice.rs