“Plavi kit” vodi ka suicidu

12. Maj 2017
“Plavi kit” vodi ka suicidu

Igra “Plavi kit” poziva decu na samopovređivanje, pa čak i samoubistvo, zato MUP apeluje na sve građane da ukoliko se sretnu sa takvom igrom u našoj zemlji to odmah prijave policiji.

“Iako Ministarstvo unutrašnjih poslova u Srbiji nije zabeležilo nijedan slučaj koji ima veze sa igrom “Plavi kit”, koja potiče iz Rusije, pozivamo sve roditelje i nastavnike da razgovaraju sa decom i prate njihove aktivnosti na Internetu, kako bi ih zaštitili od ovog oblika ugrožavanja sigurnosti”, poručeno je iz MUP-a.

Ova igra izazova je napravljena tako da navodi tinejdžere da tokom 50 dana rade najrazličitije stvari. Sve počinje bezazlenim zadacima poput gledanja horor filmova, a nakon toga sledi samopovređivanje u vidu urezivanja plavog kita na rukama.

Neki tinejdžeri su navodili da oni dobijaju zadatke u kojima moraju goli da izađu na ulicu ili prate određene ljude. Kažu i da tvorci igrice imaju način na koji proveravaju da li su izvršili zadatak, što im uliva dodatni strah. Na taj način ih zadržavaju u igri, jer su im na početku da im u slučaju odustajanja preti kazna. Takođe im je zaprećeno da nikome na smeju da govore da su u igri.

Kako se igrica bliži kraju tako su zadaci sve suroviji i idu ka tome da tinejdžeri na kraju izvrše samoubistvo. Sve se odvija preko društvene mreže na kojoj igrači dobijaju zadatke i ostavljaju dokaze o izvršenju.

Tvorac igre Filip Budeikin i njegovi saradnici okupljali su tinejdžere. Počinjalo se sa manje zahtevnim ili čudnim zadacima od kojih su neka deca odustala jer su im bili dosadni ili nisu želeli da učestvuju. Oni su bili previše jaki za manipulaciju. Oni koji su ostajali u grupama dobijali su sve opasnije zadatke kao što je presecanje vena ili balansiranje na krovu zgrade, ubijanje životinja uz zahtev da se pokaže i video kao dokaz. Deci je govoreno da obrišu prepiske sa administratorima stranica, što su oni činili – objasnio je istraživač Anton Breido.

Tvorac igre Filip Budeikin, koji se nalazi u zatvoru “Kresti” u Sankt Peterburgu, kaže da se nimalo se ne kaje što je godinama navodio tinejdžere na samoubistvo, jer veruje da du njegove žrtve “biološki otpad” i da on njihovim samoubistvima “čisti društvo”.

Kako objašnjava Tatjana Matić iz Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, granica izazova se podigla na viši stepen, zbog mogućnosti brzog prenošenja informacija u vidu fotografija i snimaka.

Skoro svakoga dana u novinama se pročita vest da je neko poginuo ili ozbiljno povređen u želji da napravi dobar selfi ili odgovarajući na izazove vršnjaka. Izazovi najčešće podrazumevaju fotografisanje na potencijalno opasnim površinama ili snimanje kratkog videa s ciljem samopovređivanja radi zabave – rekla je Marić za “Blic”.

Ona navodi i da brojni sajtovi poput društvene mreže ask.fm na kojima se korisnici međusobno vređaju i ponižavaju, dovode do tragičnog ishoda. Kao primer navodi “igru gušenja” od koje je u u Francuskoj navodno umrlo 60 dece.

Najveći problem je što u pitanju nije virtuelna realnost u koju tinejdžeri uđu tokom određenog vremenskog perioda i u kojoj mogu da se ponašaju kako žele. Igre izazova su mnogo opasnije, jer mogu ugroziti fizičko i psihičko zdravlje, za razliku od video igara koje samo pružaju određeni osećaj koji traje onoliko koliko sedi za računarom.

Svi građani (i deca) besplatnim pozivom na broj 19833 mogu dobiti savete u vezi sa bezbednošću dece na internetu, prednostima i rizicima. Ukoliko se nađete u opasnosti i osetite se nemoćno i uplašeno, slobodno potražite zaštitu.