Plemenita profesija

29. Februar 2016
Plemenita profesija

„Pametan čovek zna odgovore, a mudar prava pitanja“
Ljudi me često pitaju šta je to coaching, ko je coach?
Da krenemo do toga ko je u stvari profesionalni coach. Odgovoriti i jednostavno i brzo, predstavlja izazov vredan poduhvata. Coach je tih, a živahan partner, osoba koja je fascinirana ljudima i njihovim potencijalima, poseduje prirodnu, čistu radoznalost i i intutitivno razumevanje, ne gnjavi vas svojim spektakularnim rešenjima, životnim iskustvom i znanjima (ne vodi ga potreba „ja sam u pravu“), dobro se upoznao, prvenstveno sa sobom i ume da se stavi u drugi plan i podržava vas na vašem putu razvoja. Deluje jednostavno? Kratak odgovor vas možda navodi na zaključak: to je lako, mogu i ja. Pre nego što krenete, imajte u vidu – potrebno je da umete sve navedeno uz napomenu: intuicija nije dovoljna, radoznalost takodje, neophodno je da volite ljude, ali umete i da budete zahtevni kada je to u interesu klijenta. A saveti, pa, postoje momenti kada će i to biti potrebno, kada to koristi klijentu. Znači, mnogo rada i permanentnog učenja, mnogo samokontrole i potpuna posvećenost.
Jedan od razloga zabune je što se termin coach, kada se prevede sa engleskog poistovećuje sa učitelj, vaspitač, mentor. On možda, ponekad bude i to, a ipak je drugačiji. Termin je u stvari preuzet iz madjarskog jezika i označava kočiju. Da kočiju, sredstvo za prevoz putnika. Kao što znate, kad krenete na put, važno je da znate i gde ste i kuda ste se zaputili. Jasnim pitanjima, profesionalni coach će vas podržati kako u definisanju polazne kote, tako i krajnje destinacije. Vožnja će biti bezbedna i sigurna, što ne isključuje mogućnost povremenog truckanja.
Možda je osnovna karakteristika, najbolje sažeta u načinu na koji se pozdravljaju američki Indijanci: „Vidim te. Želim ti sreću!“ Coach vas stvrano vidi, čuje i razume.
Da baš to. Profesionalni coach vas prihvata, uvažava i pruža podršku na vašem putu ličnog progresa.
Coach je osoba koja ume da sluša bukvalno, sluša srcem sa bezuslovnom pozitivnom namerom i kreira atmosferu punu dubokog poverenje i osećanja saradnje. Ume da utiša svoja tumačenja, znanja, vrednovanja, ali i osudu, oslobodjen je „viška pameti“ („Baš sam dobro smislio ovo rešenje“) i ukazuje poštovanje svom kjlijentu. Koristi tišinu da bi mu omogućio da procesira, a pitanjima ga vodi u korisnom pravcu.
Coach ume da utiša svoj ego, ali ne i razum. Klijent često od coacha očekuje da mu se život promeni nabolje
kao čarobnim štapićem, jer želi da coach popravi ono što ne valja u njegovom životu, a ne da sam preuzme odgovornost. Odgovornost coacha je, da tada, svoje prosudjivanje ostavi po strani i omogući klijentu da prepozna informacije koje ima, da prepozna aktivnosti koje sprovodi – samo ih je negde „zaturio“. Kao coach, želite da klijent bude otvoren za svoja iskustva (bez obzira da li ih doživljava kao ok ili ne). Jedino merilo je korisnost. Nije coachevo da menja klijenta, njegovo je da mu pruži razumevanje i vreme za razmišljanje. Da ga podrži u procesu otkrivanja samog sebe.

Za to vreme, klijent će naravno analizirati znanje, samopouzdanje, posvećenost, osetljivost i moć zapažanja svog coacha. Zadatak coacha je da vodi jedno partnerstvo u kome se ciljevi sesije i i ciljevi kljienata razlikuju. Klijent je odgovoran za svoj napredak, a coach za proces učenja i osnaživanja.
Sad vam je već jasno da je coaching podrška klijentu u njegovom procesu samopomoći tokom koga dolazi do rešenja koja mu najviše odgovaraju. Misao vodilja u coachingu je „daj klijentu ono što mu je potrebno, a ne ono što on hoće!“
A da biste mu dali ono što je potrebno, profesionalni coach se pripremi na uzbudljivo putovanje tokom koga:

pohadja intenzivne i dugotrajne edukacije, brusi sopstvene veštine, otkriva i savladjuje lične zamke „jer prihvatiti da budemo ono što jesmo i dozvoliti da to pokažemo drugoj osobi, je najteži zadatak za koji znamo i koji nikada nećemo do kraja ispuniti“.

Studio za edukaciju Zona Plus
Vukole Dabića 11, Užice
ruska.dabic@gmail.com

ZP-logo-xs