Plesalo je i Užice

18. Maj 2018
Plesalo je i Užice

Tačno u podne tradicionalno su na Trgu Partizana zaplesali i užički maturanti. U pratnji svojih roditelja, prijatelja i predstavnika grada, plesom su obeležili završetak jednog i početak novog životnog doba. Ove godine plesalo je njih blizu hiljadi a želja užičana je da ih u godinama koje dolaze bude više.

ples

Tačno u podne, posle intoniranja himne, maturanti su zaplesali uz muziku Johana Štrausa „Slepi miš“. Sa osmehom na licu kretali su se navežbanim koracima u ritmu melodije. Potekla je i po neka suza, suza radosnica, suza rastanka, suza radosti. Okruženi svojim roditeljima, rođacima, prijateljima i sugrađanima, plesali su u ime svih, u ime grada, mladosti i budućnosti. Želja svih je da im život bude ples i da kroz njega koračaju lagano, sigurno u ritmu svojih želja i očekivanja. Na pitanje kako oni žele da taj ples izgleda kažu, veselo, oslobođeno, uspešno, studentski…

mat 1

U ime grada Užice maturantima se obratio zamenik gradonačelnika u ostavci Nemanja Nešić koji im je pre svega poželeo dobro zdravlje, lični i profesionalni uspeh:

“Svima onima koji ostaju ovde želim da učestvuju u izgradnji jednog boljeg i lepšeg Užica a onima koji odlaze želim da to bude privremeno, da se vrate u Užice jer će ih njihov grad čekati raširenih ruku”, rekao je Nešić.

U ovom projektu međunarodnog karaktera učestvuju maturanti iz Češke, Slovačke, Mađarske, Austrije, Bugarske, Estonije, Turske, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Srbije a cilj je obaranje Ginisovog rekorda u najvećem simultanom plesu na svetu.

Maturantski ples je počeo da se održava u Srbiji 2005. godine a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog saveza Slovenije bio je grad Kraljevo.

Posle Kraljeva, naredne godine priključio se i Niš, a od 2007. i Užice, Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Smederevo, Pirot, Zaječar, Negotin, Kruševac, Trstenik, Ćuprija, Vršac, Alibunar, Kikinda, Lapovo, Svilajnac, Vranje, Bajina Bašta, Prokuplje, Novi Pazar, Bela Crkva, Priboj, Nova Varoš, Sjenica, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac…