Pleše generacija rođena 2000. godine

16. Maj 2019
Pleše generacija rođena 2000. godine

U petak, 17. maja maturante iz sedam užičkih srednjih škola tačno u podne na Trgu zaplesaće uz taktove Štrausove operete „Slepi miš“.  Maturanti kreću u 11 časova od Narodnog muzeja ka Trgu, ulicom Dimitrija Tucović, a tačno u podne tradicionalno njih 867 biće deo ove jedinstvene manifestacije koja se od 2005. godine održava u Srbiji na oko 50 lokacija.

Inače, Maturantski ples je međunarodni omladinski projekat u regionu, popularan među mladom generacijom, jer se na ovakav način opraštaju od đačkog doba. Ove godine osim u Užicu svršeni srednjoškolci plesaće na trgovima  u Nišu, Jagodini, Zrenjaninu, Novom Sadu, Pančevu, Pirotu, Zaječaru, Negotinu, Kruševcu, Ćupriji, Kraljevu, Bajinoj Bašti, Vrnjačkoj Banji, Gornjem Milanovcu, Čoki i Paraćinu.

Pored maturanata iz regiona (Srbija, Slovenija, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora) ove godine učestvovaće i maturanti iz Češke, Slovačke, Mađarske, Austrije, Bugarske, Estonije, Turske…Ginisov rekord u sinhronizovanom plesu postignut je 2011. godine kada je plesalo 33.202 maturanta. Cilj projekta je promocija tolerancije, mira i prijateljstva, kao i povezivanje mladih u celoj Evropi.