Pljusak na Tari i Zlatiboru nije zaustavio požar, gorelo i lokalno groblje

Autor: nova.rs
05. Avgust 2021
Pljusak na Tari i Zlatiboru nije zaustavio požar, gorelo i lokalno groblje

Ubrzano širenje požara koji je jutros izbio na više lokacija u zlatiborskom okrugu, nakratko su uspela da obuzdaju dva naleta obilnih, ali i kratkotrajnih padavina koje nažalost, nisu bile dovoljne da zaustave dalje širenje i stave pod kontrolu vatrenu stihiju. Kako saznaje portal Nova.rs, u pomoć lokalnim vatrogascima u Zaovinama na Tari, gde se vatra približila naseljima i privatnim kućama, pristigle su kolege iz Loznice i Pirota.

Gašenje požara od jutros su otežavale visoke temperature vazduha, ali i snažan vetar koji je povremeno imao olujne udare.

Nakon kratkotrajnih pljuskova, oslabio je i vetar, pa su vatrogasci u ovom trenutku na terenu suočeni sa povoljnijim uslovima za sprovođenje akcije gašenja, nego što su bili jutros.

Stanovnici čitavog Zlatiborskog okruga nadaju se da će u toku dana biti novih i intenzivnijih pljuskova, koji su danas ovde potrebniji nego ikad.

Podsetimo, na Zaovinama na Tari od jutros gori borova šuma na nepristupačnom terenu. Požar je već zahvatio više od 30 hektara četinara, a jak vetar šitro je plamen u pravcu naseljenih delova. U požaru na Zaovinama na Tari već je izgorela jedna kuća, ali, na svu sreću, nema povređenih lica. Na Domišljaskom brdu je izgorela i trafostanica EPS-a, u blizini koje je i izbio požar, a sa koje se napaja oko 400 ljudi, a požar je zahvatio i lokalno groblje.

Kako prenosi Nova.rs, požar gase pripadnici Vatrogasne jedinice Bajina Bašta, pripadnici Nacionalnog parka Tara i Dobrovoljna vatrogasna društva a svakog trenutka treba da stignu vatrogasci iz Pirota. Na terenu su i vozila komunalnog preduzeća iz Bajine Bašte. Zbog jakog vetra nije moguće uključiti helikoptersku pomoć kako bi se vatra gasila iz vazduha.

U Zlatiborskom okrugu aktivno je još desetak požara, a najveći je na Zlatiboru gde gori 40 hektara borovine od Mušvrta ka brdu Gradina, gde se nalazi i repetitor koji vatrogasci za sada uspešno brane od vatre.