Pobednici Interakcija festivala

Autor: Filmart
23. Avgust 2023
Pobednici Interakcija festivala

Nagradu za najbolji film drugog Interakcija festivala, svečano završenog 22. avgusta u Čačku pretpremijerom filmova snimljenih na 18. Studentskom filmskom kampu, osvojio je esejistički dokumentarac „Babajanja” Ante Zlatka Stolice iz Hrvatske.

Foto—Irena Jevtović

Specijalno priznanje žirija dobio je film Povlačenje“ reditelja Evgenije Arbugajeve i Maksima Arbugajeva, dok je Nagradu žirija mladih dobio je film Hoćeš li me pogledati” Šulija Huanga iz Kine, a publika je proglasila najboljim ostvarenje Omiljena ćerka” Dane Rajli kome je dodeljena Nagrada publike.

Proširujući značenje filmske dokumentaristike, Stolica nas uvodi u intiman i imaginativan filmski svet, u kojem su sećanja, činjenice i traume tretirane na isti način, kreirajući pritom empatiju prema nepoznatom, naveo je stručni žiri Interakcija festivala, koji su činili reditelji Urška Đukić (Slovenija), Inke Ahte (Finska) i Luka Papić (Srbija).

Žiri je ocenjivao 15 filmova u takmičarskom programu, koje je odabrao selektor i umetnički direktor Interakcija festivala Dejan Petrović, a za pobednički film istakao je vešto kreiranu atmosferu, razigranu formu i pametnu upotrebu zvuka.

Glavna nagrada Interakcija festivala, koja se dodeljuje reditelju, podrazumeva novčani iznos, koji obezbeđuje kompanija Sirogojno Company, kao i skulpturu vajara Marka Crnobrnje.

“Babajanja” je kratki esejistički dokumentarac sa elementima horora, u kojem se autor koji naracijom vraća u prošlost, pokušavajući da pronađe misterioznu ženu koje se plašio kao dečak. Preturajući po sećanjima, snovima i zaboravljenim horor filmovima, nastoji da otkrije ko je ona i gde se danas nalazi. U istragu uključuje i svoju porodicu, rodbinu i stanovnike sela. Niko od njih nije posebno raspoložen da pomogne. Prikupljajući sve više podataka o njoj, narator je sve bliže tome da je konačno sretne.

Ante Zlatko Stolica potpisuje i scenario filma “Babajanja”, koji je nastao u produkciji Restarta, a učestvovao je na niz festivala u regionui Evropi, osvojivši specijalno priznanje na 28. Sarajevo film festivalu 2022. godine, nagradu za najbolji kratki dokumentarni film na Makedoxu u Skoplju 2022, te nagradu za najbolji film u “doc” sekciji na ovogodišnjem izdanju festivala Docs Barselona.

Žiri mladih, koji su činili učesnici Teen Doc radionice, dodelio je svoju nagradu filmu “Hoćeš li me pogledati” mladog kineskog reditelja Šulija Huanga koji se vraća u rodni grad tragajući za sopstvenim identitetom, a dugi razgovor koji vodi sa majkom oboje ih uvlači u potragu za prihvatanjem i ljubavlju.

“Kinematografija filma, emotivna povezanost sa publikom, poetika i hrabrost reditelja da prikaze svoje najintimnije i najranjivije trenutke zivota na velikom platnu nas je potpuno dotakla”, istakli su članovi žirija mladih,učesnici Teen Doc radionice iz zemalja Zapadnog Balkana.

Specijalno priznanje žirija dodeljeno britansko-ruskom filmu “Povlačenje” Evgenije Arbugaeve i Maksima Arbugaeva o usamljenom čoveku koji na zabačenoj obali sibirskog Arktika, u vetrom razorenoj kolibi, čeka da bude svedok drevnog skupa. Ali, zagrevanje mora i rastuće temperature donose neočekivanu promenu i on se ubrzo oseća pobeđen.

Navodeći da je “Povlačenje” primer da stvarnost može biti čudnija od fikcije, žiri mladih istakao je da film “Povlačenje”, razvijajući se skoro kao naučno-fantastični triler, uvodi gledaoce u očajničku, potragu jednog čoveka, koja je nalik snu, pokazujući ujedno razoran uticaj klimatskig promena.

Nagrada publike Interakcija festivala, održanog istovremeno u Čačku, Užicu i Požegi, dodeljena je američkom filmu “Omiljena ćerka” Dane Rajli, čije su protagonistkinje baka, majka i ćerka, koje provode vreme zajedno u karantinu, u stanu u Tribeki, smejući se životu uz vino.

Pobednički filmovi Interakcija festivala prikazani su na svečanom zatvaranju u Kulturnom centru u Čačku uz pretpremijeru kratkih dokumentaraca snimljenih tokom proteklog 18. Studentskog filmskog kampa Interakcija na temu odliva mozgova, a 23. avgusta videće ih i publika u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Učesnici 18. Studentskog kampa iz 12 zemalja – Argentine, Brazila, Francuske Polinezije, Holandije, Indije, Izraela, Kine, Kolumbije, Nemačke, Švajcarske, Španije i Srbije, snimali su kratke dokumentarce pod mentorstvom izraelskog reditelja Efima Graboja na temu depopulacije malih sredina i odliva mozgova.

Foto—Irena Jevtović

Požeška ekipa, snimila je film “Prateći uzvike” (Following the Chants), koji vodi gledaoce na putovanje sa Mihajlom, istražujući životne mogućnosti u malom gradu Požegi. Čačanska ekipa, na čelu sa rediteljkom i montažerkom Korali Gordon iz Francuske Polinezije, snimila je film “Možda je život samo ‘enkl brejker’” (Perhaps Life is an Ankle Breaker), inspirisana decom u Čačku koja neprimetno spajaju svet košarke sa svojim najmaštovitijim fantazijama.

Ekipa u Užicu, koju je predvodila izraelsko-švajcarska rediteljka Jarden Malka Bone, predstaviće se filmom “Čuvari užičkog duha” (Guardians of the Spirit of Užice) u kojem dvojica muškaraca razmišljaju o sećanju na grad koji je nekada bio njihov, dok se gradski život nastavlja.

Završena je i Regionalna letnja filmska radionica – Interaction: Teen Doc 2023, koja je u Čačku od 16. do 23. avgusta 2023. godine.

Teen Doc radionica pod sloganom „Za bolji region” okupila je 16 tinejdžera iz Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije koji su se upoznali sa svojim vršnjacima, razmenili svoja iskustva, znanja i veštine i stekli nova znanja iz domena režije kreativnog dokumentarnog filma prateći mentorske radionice naših saradnika, iskusnih dokumentarista (reditelja, snimatelja, producenata i filmskih radnika): Nebojše Slijepčevića (Hrvatska), Ivana Čojbašića (Crna Gora), Elene Melončeli (Severna Makedonija), Aleksandre Mitrić-Štifanić (Bosna i Hercegovina) i Vesne Milosavljević, Petra Mitrića i Dejana Petrovića (Srbija).

Tokom teorijskih predavanja, polaznici su se upoznali sa pojmom kreativnog dokumentarnog filma, produkcijiskim aspektima u proizvodnji kreativnog dokumentarca, vizuelnim elementima i procesu stvaranja iz ugla direktora fotografije, režijom, kao i distrubucijom i plasmanom filma. Pored toga, imali su priliku  da učestvuju i u samom procesu snimanja.

Na radionici su nastala 4 kratka kreativna dokumentarna filma koja se bave različitim temama, od odnosa arhitekture grada i umetnosti do promena u društvu i kako one utiču na pojedinca.