Počela adaptacija prostora za proširenje kapaciteta Predškolske ustanove Užice

Autor: uzice.rs
28. Jul 2021
Počela adaptacija prostora za proširenje kapaciteta Predškolske ustanove Užice

2,2 miliona dinara opredeljeno je iz budžeta Grada za adaptaciju prostorija u OŠ Stari Grad, Medicinskoj školi Užice i vrtiću Leptirić u Krčagovu,  u kojima će od 1. septembra boraviti deca pripremnih predškolskih grupa. To je po rečima pomoćnice gradonačelnice za demografiju i populacionu politiku Mirjane Radivojčević, jedan od prvih i u ovom momentu mogućih koraka za rešavanje problema nedostajućih kapaciteta Predškolske ustanove Užice.

“Svesni činjenice da trenutni kapaciteti Predškolske ustanove ne mogu da zadovolje potrebe krenuli smo u adaptaciju prostora koji će omogućiti rad predškolskih grupa. Prema dogovorenoj dinamici svi radovi biće završeni do 1. septembra. Ipak, kako će u ovim prostorima boraviti deca koja su već upisana od 1. septembra nastavljamo sa aktivnostima na izgradnji novog vrtića u naselju Carina gde će biti moguć boravak oko 200 mališana. Takođe radimo i na formiranju grupa u seoskim mesnim zajednicama, a prvi vrtić sa dve grupe biće otvoren u Karanu. Tamo imamo prostor koji je potrebno adaptirati, krenuli smo u izradu projekta i čim bude završen ulazimo  u relaizaciju. Interesovanje postoji i u MZ Kremna, pa je plan da se u narednom periodu vrtić otvori i u toj seoskoj mesnoj zajednici. Sve ovo radimo sa samo jednim ciljem, da svako dete u Užicu ima svoje mesto u vrtiću”.

Kako je istakla Veselinka Jovanović direktorka Predškolske ustanove Užice, ove godine stiglo je 575 zahteva za prijem dece, čak 120 više u odnosu na prethodnu godinu.

“Raduje nas što u Gradu imamo više dece, ali nažalost, prema normativima imamo mogućnost za prijem oko 250 mališana, tako da na listi čekanja ostaje njih oko 300. Svi se nadamo da će Grad vrlo brzo ući u realizaciju projekta izgradnje novog vrtića u gradu i otvaranje seoskih što će uz dogradnju postojećih objekata sigurno rešiti problem nedostatka kapaciteta”.

Stanimirka Raonić Smiljanić direktorka OŠ stari Grad izrazila je zadovoljstvo što je škola bila u mogućnosti da izađe u susret i obezbedi prostor za jednu predškolsku grupu.

“Nisu nam nepoznati uslovi u kojima rade pripremne grupe pri vrtićima i napravili smo drugačiju organizaciju rada u školi kako bi se prilagodili. Ono što nas posebno raduje je ,pre svega, da je lokalna samouprava iznašla sredstva za adaptacijku propstora u kojoj će boraviti pripremna školska grupa ali i za rekonstrukciju mokrih čvorova i ženske svlačionice”.

Radove na adaptaciji prostora izvodi preduzeće “CMP” i kako su poručili učiniće sve da se rokovi ispoštuju i da ovi dodatni kapaciteti budu u funkciji od 1. septembra.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs.