Počela “Biblioterapija u Domu za stare”

Autor: B.Kuzmanović
20. Decembar 2021
Počela “Biblioterapija u Domu za stare”

Mirjana Stanković, Snežana Marić i Tijana Bacetić- diplomirani bibliotekari Narodne biblioteke u Užicu, ideju za projekat “Biblioterapija u Domu za stare” su dobile dok su pisale naučni rad “Specijalne biblioteke grada Užica”. U razgovoru sa radnim terapeutom Doma za stare na Zabučju,  Draganom Stevanović, nastala je krajnja ideja projekta. Ona nam je prenela iskustvo sa radnim terapijama kao i koje su potrebe i interesovanja korisnika Doma, kaže za naš portal Mirjana Stanković dodajući da su korisnici izrazili želju za religijskim temama, knjigom i poezijom kao vrstom biblioterapije.

Ukazali su i na potrebe za razgovore sa psihologom koji će kroz razne teme i psihološke knjige držati radionice u okviru pomenutog projekta, čiji je krajnji poboljšanje kvaliteta života starih lica u Domu. Osim toga kroz biblioterapiju ćemo uticati i na poboljšanje zdravlja korisnika, jer je dokazano da biblioterapija odnosno književnost uopšte poboljšavaju zdravlje i podstiču dobro raspoloženje i prevazilaženje stresnih situacija. U planu je da se aktivnosti nastave i da se ove radionice nastave uz mogućnost proširenja i nabavke tehničke opreme. Smatramo da je sve ovo značajno za korisnike Doma posebno u periodu izolacije a u susret predstojećim praznicima, ističe Stanković.

U samu realizaciju projekta pored bibliotekara uključeni su psiholog, sveštenik i učenici medicinske škole kao recitatori. Planirano je da projekat traje dva meseca, odnosno 26 radionica i svake nedelje predviđena je određena tema za radionicu. Ove nedelje tema će biti “Radost, sreća i ljubav”, a sveštenici će teme prilagođavati prestojećim praznicima. Zbog epidemiološke situacije sve radionice rade onlajn, putem video bima.

Projekat “Biblioterapija u domu za stare” Narodna biblioteka Užice realizuje se uz podršku Grada Užica a u saradnji sa SPC, Centrom za socijalni rad i Medicinskom školom.

Po rečima Valentine Zlatanović Marković, nastavnice srpskog jezika i književnosti u Medicinskoj školi koja je i rukovodilac tima za kulturnu i javnu delatnost, učenici ove škole će se kroz osam radionica predstaviti poezijom domaćih i stranih autora.

Ona je istakla da su osmišljene teme iz različitih književnih epoha, verujući da će se I kroz ovaj projekat nastaviti dobra saradnja Medicinske škole sa Narodnom bibliotekom.

Značajno je što je lokalna samouprava prepoznala potrebe da i u uslovima nepovoljne epidemiološke situacije i u vreme ograničenja može da se sprovedu aktivnosti koje će ulepšati svakodnevnicu 70 naših korisnika i unapredi kvalitet života u domu, ocenila je Slađana Rogić, rukovodilac Domskog odeljenja za smeštaj odraslih i starijih lica na Zabučju.

Ona je istakla da se u Dom una Zabučju tokom perioda kovida trude da pored redovnih aktivnosti putem modernih komunikacija i tehničkim sredstvima kojima raspolažu sprovedu različite aktivnosti. Obeležavamo sve datume, a korisnicima omogućavamo da putem modernih komunikacija ostavare kontakt sa najbližim srodnicima koje nisu u prilici da vide zbog ograničenja i nemogućnosti poseta.

Kada je reč o realizaciji ovakvih projekata podrška grada je neizostavna, jer to nije pitanje zakonske obaveze, pitanje morala ili dobrih običaja, to je i naša obaveza prema generacijama koje su stvarale državu i doprinele da naš grad bude moderan i lep, naglasio je Miodrag Petković član Gradskog veća za budžet i finansije.

On je dodao da se ovaj projekat realizuje zahvaljujući entuzijazmu zaposlenih u biblioteci, ljudi iz Srpske pravoslane crkve, iz Medicinske škole i zaposlenih u Domu za stare. Kao rukovodstvo Grada trudićemo se da na svaki način pomognemo najstarijim sugrađanima i učinimo im život lepšim, sadržajnim kako bi se osećali kao ravnopravni deo društva, što je posebno važno u periodu nastupajućih praznika, zaključio je Petković.