Počela izgradnja novog vrtića

Autor: uzice.rs
21. Jul 2022
Počela izgradnja novog vrtića

Posle svih pripremnih radova, koji se pre svega odnose na projekat, neophodnu dokumentaciju i dozvole kao i pripremnih radova koji su obavljeni u prethodnom periodu, nalivanjem temelja otpočela je prva faza gradnje objekta novog vrtića u naselju Carina. Ova faza podrzaumeva izgradnju i ukrovljavanje objekta a sredstva u iznosu od oko 50 miliona dinara obezbeđena su iz budžeta Grada.

Kako je obilazeći radove istakla gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, firma “Stim gradnja” iz Beograda ima rok od 120 dana da uradi sve ugovorom predviđene radove prve faze, dok će druga koja podrazumeva unutrašnje radove i opremanje objekta biti realizovana naredne godine.

 

“Učinili smo sve da pronađemo lokaciju, napravimo projekat i obezbedimo sredstva za ovu prvu fazu izgradnje a sigurna sam naći ćemo način da u narednoj godini obezbedimo sredstva i za drugu fazu i da u septembru mesecu 2023. godine ovde smestimo nešto više od 200 mališana. Kako je trenutno na takozvanoj listi čekanja oko 400 dece tražili smo i pronašli i još nekoliko rešenja. Naime u toku su neophodne analize u Gradskoj opštini Sevojno gde kao moguće rešenje imamo deo slobodnog prostora u Kulturnom centru i gde bismo mogli otvoriti jednu grupu za predškolce. Takođe i prostor Studentskog centra u Krčagovu jedan je od mogućih za decu iz ove mesne zajednice, a raduje nas i prostor koji smo pronašli u OŠ Nada Matić, gde takođe možemo smestiti jednu grupu predškolaca.Dakle, radimo kako na izgradnji novog objekta, tako i iznalaženju novih lokacija i proširenju postojećih objekata, sve sa ciljem da ispunimo ono što smo obećali, da će svako dete u Užicu imati svoje mesto u vrtiću”.

Dejan Gloginjić predstavnik firme “Stim Gradnja” kaže da je realno očekivati da radovi ove faze budu završeni u roku od 120 dana kako je ugovorom i predviđeno.

Prema rečima Veselinke Jovanović, direktorke Predškolske ustanove Užice, adaptacijom pomenuta tri prostora u koje će biti smešteni predškolci, u postojećim objektima dobija se oko 70 mesta i to za decu najmlađeg uzrasta, godišta od 2018. do 2021. za kojima i postoji najveća potreba. Ukoliko se posle analiza koje su u toku pokaže da ovi prostori imaju sve uslove za smeštaj dece radiće se na njihovoj adaptaciji, koja treba da bude završena do 1. septembra ove godine.

Vrtić čija je gradnja upravo počela zbrinuće nešto više od 200 mališana i biće izgrađen po svim normama i propisima za jedan takav objekat.

Projektom je predvićeno da se uradi i prostor za boravak dece na otvorenom. Planirana je i izgradnja dečijeg igrališta u neposrednoj blizini a neki od sadržaja biće povezani sa delom šume i sportskim terenom pored Medicinske škole. Takođe urađeno je i saobraćajno rešenje za prilaz roditelja automobilima.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs