Počela obnova pomoćnog objekta Jevđevića kuće u Starom Priboju

24. April 2019
Počela obnova pomoćnog objekta Jevđevića kuće u Starom Priboju

U okviru projekta “Beli sport i kulturno-istorijsko nasleđe Polimlja sa kraja 19.veka u funkciji razvoja turizma opština Priboj i Rudo”, za koji je ugovor o korišćenju bespovratnih sredstava u okviru Drugog poziva prekogranične saradnje Srbija-BiH 2014-2020, Turistička organizacija Priboj potpisala sa Ministarstvom finansija protekle godine, počeli su radovi na adaptaciji pomoćnog objekta Jevđevića kuće.

Radi se o objektu koji se nalazi pored Jevđevića kuće i koji će po završetku radova biti pretvoren u radionicu za izradu suvenira, arheološki depo i prostor za konzervatorske poslove.

Direktor Zavičajnog muzeja iz Priboja, Savo Derikonjić kaže da niz arheoloških nalaza i niz eksponata koji se nalaze u Muzeju, još uvek, upravo zbog nedostatka konzervatorske radionice nisu zaštićeni ni tretirani kako bi trebalo, te će se sa završetkom ovih radova dobiti adekvatan prostor.

“Ono što je možda interesantno jeste da će Muzej moći i da ima sopstvena sredstva, koja će ubuduće obezbeđivati kroz proizvodnju suvenira. Na nama je da odaberemo eksponate od kojih će biti rađeni suveniri koji će biti u prodaji i biće poklanjani i darivani gostima Priboja.”, rekao je Derikonjić.

Tokom trajanja projekta biće organizovane dve radionice za izradu suvenira, na kojima će se između ostalog izabrati i suverniri za opštine Priboj i Rudo.

Projekat traje 18 meseci, a isti je inače treći projekat koji Turistička organizacija Priboj realizuje u okviru Programa prekogranične saradnje, i u tome je trenutno najuspešnija javna ustanova u državi. Ukupna vrednost projekta je 215.663.66 evra, od čega po projektu za aktivnosti na teritoriji opštine Priboj, Turističkoj organizaciji pripada 119.390,76 evra.