Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa u Zlatiborskom okrugu

29. Septembar 2023
Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa u Zlatiborskom okrugu

Zavod za javno zdravlje Užice distribuirao je zdravstvenim ustanovama na teritoriji Zlatiborskog okruga četvorovalentnu vakcinu protiv sezonskog gripa – INFLUVAC TETRA proizvođača ABBOTT BIOLOGICALS B.V i ona je dostupna u Domovima zdravlja u Zlatiborskom okrugu. Svi zainteresovani građani mogu se javiti nadležnom Domu zdravlja.

 

Ukupan broj doza koji smo kupili je 364.500, od toga su najveći broj četvorovalentne, a 20.000 su Torlakove trovalentne vakcine, istakla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić, dodajući da se radi o četvorovalentnim vakcinama proizvođača Abot iz SAD.


Za teritoriju Zlatiborskog okruga planirano je 13.650 od čega za Arilje – 1000, Bajinu Baštu – 1500, Kosjerić – 600, Novu Varoš – 1000, Požegu – 1000. U Priboj je raspoređeno 1600 doza, u Prijepolje – 1500, a u Sjenicu – 550. Najveći broj doza je u  Užicu 4000, dok je u Čajetini – 900 doza vakcine.


Kako ističu iz Zavoda za javno zdravlje Užice, vakcinacija protiv gripa se preporučuje trudnicama i licima starijim od šest meseci života sa: hroničnim poremećajima plućnog sistema (uključujući astmu),  hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema,  metaboličkim poremećajima (dijabetičari i gojazne osobe), bubrežnim oboljenjima, hroničnim neurološkim poremećajima, oslabljenim imunim sistemom uključujući osobe inficirane HIV virusom i primaocima transplantata, lica sa malignim oboljenjima, bez obzira na trenutni terapijski status, lica starija od 65 godina i članovi porodica osoba koja su pod povećanim rizikom a kojima je kontraindikovano davanje vakcine.

Takođe vakcinacija protiv gripa preporučuje se i licima smeštenim i zaposlenim u gerontološkim centrima socijalno – zdravstvenim ustanovama, kao i zdravstvenim radnicima.

Virus gripa se lako i brzo prenosi sa osobe na osobu u jesenjem i zimskom periodu kada se više boravi u zatvorenom prostoru. Jedino pravovremeno vakcinisanje sprečava epidemiju gripa i dodatne zdravstvene komplikacije.