Počele tople probe, grejna sezona najkasnije od 31. oktobra

Autor: uzice.rs
15. Oktobar 2022
Počele tople probe, grejna sezona najkasnije od 31. oktobra

Na sednici održanoj 14. oktobra Gradsko veće grada Užica donelo je zaključak kojim se nalaže JKP “Gradska toplana” Užice da svakodnevno prati spoljašnju i unutrašnju temperaturu prostorija i shodno vremenskim prilikama i temperaturnim parametrima upodobi postupanje vezano za početak grejne sezone Ovim zaključkom nalaže se JKP “Gradska toplana” Užice sprovođenje toplih proba u skladu sa pravilima struke. U sklopu mera štednje energije i odgovornog ponašanja prema potrošnji energije, a u skladu sa vremenskim prilikama odnosno temperaturama krajnji rok za početak grejne sezone je 31. oktobar.

Foto—www.uzice.rs

Ovakav zaključak Gradskog veća obrazložio je zamenik gradonačelnice Užica Dragoljub Stojadinović.

“Dakle pre svega u skladu sa najavom Republičkog hidrometeorološkog zavoda da se u periodu od 17. do 31. oktobra očekuju dnevne temperature između 17 i 22 stepena mi smo odlučili da naša Gradska toplana prati vremenske prilike i u skladu sa tim krene sa toplim probama. Podsetiću vas i na to da je skupštinskom gradskom odlukom predviđeno da kada su temperature više od 12 stepeni grejanje može da se gasi. Ipak ono što mogu da poručim je da ćemo sigurno, ukoliko spoljašnje temperature budu niže od prognoziranih, sa grejnom sezonom krenuti i pre 31. oktobra” , rekao je Stojadinović.

On dodaje da je ovo način da se pokaže solidarnost u situaciji u kojoj se nalazimo.

“Iako je Srbija u mnogo povoljnijem položaju u odnosu na zemlje u okruženju, ali i mnoge u Evropi ja bih apelovao na sugrađane da pokušamo da u ovom perodu kada imamo mogućnost napravimo uštedu energenata, jer ne znamo kakva i koliko duga zima nas očekuje. Ovde se ne postavlja pitanje spremnosti naše Gradske toplane. Za sada imamo dovoljno energenata, skladišta su puna, potpisan je ugovor sa “Užice gasom”. Činjenica jeste da su cene energenata mnogo više, mazut je skuplji za 65 odsto, gas za 12 odsto a pelet za čak 80 procenata u odnosu na period kada je toplana pravila plan poslovanja za ovu godinu”.

Prema rečima Stojadinovića upravo uštede koje se ostvare u celoj Srbiji omogućiće nastavak realizacije važnih investicija, a u Užicu su to auto-put, obilaznica, rekonstrukcija Zdravstvenog centra, opremanje vrtića i škola.

“Sigurno će se postaviti pitanje računa za grejanje koji se plaćaju tokom cele godine, pa ćemo u skladu sa danima kada se budu vršile tople probe i u zavisnosti od toga koliko će trajati grejna sezona odlučiti o tome da li postoji prostor za umanjenje računa za period od 15. do 31. oktobra.

Branko Filipović direktor JKP “Gradska toplana” Užice ističe da će se ovo preduzeće ponašati u skladu sa trenutnom situacijom, velikom energetskom krizom, sve višiim cenama energenata na tržištu i zaključkom Gradskog veća.

“Trudićemo se da maksimalno uštedimo energente u narednim danima u skladu sa najavljenim vremenskim prilikama ali i obezbedimo što kvalitetnije grejanje u predstojećim mesecima. Kako su jutra u Užicu već sada hladnija mi smo jutros krenuli s toplim probama, kako bismo proverili eventualne neispravnosti u sistemu, a ujedno i umlačili radijatore. Određeni problemi su registrovani na postrojenju Lipa i Aleksića most, ali će to biti rešeno u toku dana. Kada je u pitanju blok Zlatibor kvar koji je registrovan na magistralnom cevovodu već se rešava i takođe očekujemo njegovo otklanjanje do kraja dana. Upravo tople probe sa kojima smo krenuli omogućiće nam da proverimo ceo sistem i spremno dočekamo početak grejne sezone”.

Filipović dodaje da se i ranijih godina po skupštinskoj odluci vršio prekid grejanja u delu dana u kome dnevna temperatura pređe 12 stepeni. Prema njegovim rečima građani sigurno neće biti oštećeni jer tople probe se rade u jutarnjim satima a nakon toga se očekuju više dnevne temperature. Ipak, kaže, ukoliko bude drugačije razmatraće se i umanjenje računa ali i raniji početak grejne sezone.