Počeli radovi na izgradnji suvenirnice na Starom gradu

Autor: uzice.rs
25. Mart 2024
Počeli radovi na izgradnji suvenirnice na Starom gradu

Na Starom gradu su počeli radovi na izgradnji objekta suvenirnice, koje sredstvima u ukupnom iznosu od 21 milion dinara, finansiraju grad Užice, Ministarstvo turizma i Turistička organizacija Užice. Prema rečima gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević, firma “Pop constuction” ima rok od 45 dana da završi radove, nakon čega će Stari grad ponovo biti dostupan za posetioce sa još kvalitetnijom turističkom ponudom.

Radovi podrazumevaju tri faze, jedna je izgradnja samog objekta, druga podrazumeva obezbeđivanje neophodnih priključaka a treća se odnosi na unutrašnje opremanje. Uz poziv izvođačima da poštuju rokove, gradonačelnica je izrazila zahvalnost Ministarstvu turizma koje je za ovaj projekat opredelilo 10 miliona dinara.

 

“Radujemo se početku radova na izgradnji Info centra, ali i radovima koji će uslediti takođe u ovoj godini, vezano za rekonstrukciju Vodene kule. Nedavno smo kao što znate potpisali ugovor i Vodenu kulu rekonstruisaćemo krzo EU PRO plus program sredstvima u iznosu od oko 900 hiljada dolara. Ponosni na sve što smo ovde uradili u proteklom periodu i na današnji izgled naše tvrđave kao jednog od najvažnijih simbola grada, nastavljamo dalje sa realizacijom svih planiranih aktivnosti. Izgradnja suvenirnice, rekonstrukcija Vodene kule a sa njom i šetališta sa desne strane na Gradskoj plaži sigurno će doprineti kompletnijoj ponudi za sve turiste i posetioce. Zajedno sa hidrocentralom pod gradom, Zelenom stazom i StaParkom a nadamo se i pešačkim mostom koji će tvrđavu povezati sa magistralom broj posetilaca i turista biće mnogo, mnogo veći u narednim godinama”, naglasila je gradonačelnica i dodala da se uporedo sa infrastruturnim radovima radi i na promociji, pa će u ovoj godini prestonice kulture veliki broj sadržaja biti upriličen na Starom gradu, hidrocentrali i StaParaku.

“Želimo da sugrađane podsetimo, a turiste i posetioce upoznamo sa zaista najvećim blagom koje ovde imamo i koje obnavljamo i čuvamo za generacije koje dolaze”, zaključila je gradonačelnica.

Danijela Đorđević Arsić direktorka Turističke organizacije Užice ističe da će ovaj projekta doprineti kvalitetnijoj turističkoj ponudi, jer će pored kupovine suvenira posetioci i turisti ovde moći da se informišu o komletnoj turističkoj ponudi grada.

“Vrata Statog grada otvorili smo krajem 2021. godine, u 2022. godini imali smo oko 5 500 a u prošloj blizu 11 hiljada posetilaca. Iskreno se nadamo da će već oko 1. maja moći da primimo prve posetioce na Stari grad i u Info cventar i da u ovoj turističkoj sezoni zabeležimo i značajno veću posećenost”.

Sa radovima na izgradnji suvenirnice, izvodiće se i radovi na rekonstrukciji Gradske ulice i samog platoa na ulazu u Stari grad.

Korišćene fotografije preuzete sa www.uzice.rs