Počeo 13. Međunarodni dečiji festival folklora Licidersko srce

Autor: uzice.rs
16. Avgust 2021
Počeo 13. Međunarodni dečiji festival folklora Licidersko srce

Tradicionalnim defileom učesnika iz osam zemalja u Užicu je otvoren 13. Međunarodni dečiji festival folklora Licidersko srce. Oko 700 učesnika uzrasta od 10 do 16 godina iz Srbije, Republike Srpske, Bugarske, Mađarske, Severne Makedonije, Ukrajine, Egipta, Moldavije i Gruzije prodefilovalo je Glavnom ulicom do Gradskog trga, gde ih je pozdravila i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

“Grad Užice svim srcem podržava programe koji zbližavaju ljude i pružaju im šansu da se upoznaju sa istorijom i kulturnom baštinom drugih naroda. Mladima je potrebno mnogo više ovakvih susreta, jer je to najbolji način da upoznaju vršnjake iz drugih zemalja i da kroz pesmu i igru brišu granice i predrasude, steknu prijateljstva koja će trajati godinama. Raduje nas da Licidersko srce iz godine privlači sve veći broj učesnika iz različitih zemalja, kao i publike širom regiona. Želim da u ovim festivalskim danima upoznate Užice i naš kraj, obiđete naše turističke lokalitete, uverite se u gostoprimstvo Užičana, ljudi otvorenog duha i srca”.

Do 19. avgusta, osim folklornog dela programa planirane su  izložbe, seminari, folklorne igraonice, ekološke i druge radionice i turistički obilasci u Užicu na Zlatiboru i u Višegradu.

Festival se održava pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, u organizaciji Udruženja građana Era iz Užica, a suorganizatori su grad Užice, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Turistička organizacija Zlatibor. Ima podršku Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Za organizatore festivala, predstavnike suorganizatora Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i ambasadora Ukrajine u Srbiji Oleksandra Aleksandroviča, neposredno pred otvaranje festivala priređen je prijem u Gradskoj kući. Prijemu je prisustvovala i  zvanične delegacija Nacionalnog vazduhoplovnog univerziteta Ukrajine.

Prijem za učesnike 13. Međunarodnog dečijeg festivala folklora Licidersko srce

U Svečanoj sali Gradske kuće, tradicionalno je priređen prijem za predstavnike ansambala osam zemalja, koje učestvuju na Međunarodnom dečijem festivalu folklora “Licidersko srce”.

“Za naš grad festival je prilika da pokaže svoju tradicionalnu gostoljubivost i goste upozna sa kulturno istorijskim nasleđem i turističkim potencijalima. Želja nam je da iz Užica svi vi ponesete najlepše uspomene i potrudićemo se da kao i do sada budemo dobri domaćini, da biste nam se sa radošću ponovo vraćali“, istakla je u dobrodošlici gradonačelnica Užica dr Jelena raković Radivojević, naglasivši  važnost zbližavanja različitih kultura, kako za goste tako i za domaćine.

U znak sećanja na današnji susret gradonačelnica je predstavnicima gostujućih ansambala uručila prigodne poklone, koji će ih podsećati na boravak u našem gradu.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs.