Počinje gradnja deonice auto-puta Preljina-Požega

17. Maj 2019
Počinje gradnja deonice auto-puta Preljina-Požega

Danas je počela izgradnja deonice auto-puta Preljina – Požega, u dužini od 30,9 kilometara, na Koridoru 11 (E-763). Izvođač je kineska kompanija CCCC (Čajna komjunikejšens end konstrakšen kompani), a rok za izvođenje radova je 36 meseci. Vrednost radova je 450 miliona evra. Deonica Preljina – Požega je nastavak projekta izgradnje auto-puta Beograd – Južni Jadran ukupne dužine 258 kilometara. Skoro trećinu trase na budućem auto-putu od Preljine do Požege činiće mostovi i tuneli: tri tunela, 35 mostova, 11 nadvožnjaka i tri petlje.

Auto-put Preljina – Požega je podeljen na tri manje deonice. Od Preljine do Prijevora duž reke Čemernice i malim delom pored Zapadne Morave, u dužini do 8,27 kilometara. Zatim od Prijevora do Lučana bi trebalo uraditi 15,51 kilometar i izgraditi 20 mostova koji će biti duži od tri kilometra. Projektovana je i izgradnja tunela „Laz“ od 1.750 metara. Treća poddeonica, od Lučana do Požege, protezaće se na sedam kilometara i na njoj bi trebalo da budu izgrađena tri mosta, tunel dug 2.040 metara, petlja u Lučanima i most preko reke Bjelice.

Auto-put od Preljine do Požege ima veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg auto-puta Beograd – Sarajevo, pošto od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa BiH.

Deonica Preljina – Požega će povezati Čačak, Lučane i Požege i dva okruga – Moravički i Zlatiborski i važan je ne samo za brži razvoj tog dela Srbije, već i za regionalno povezivanje.

Kod Čačka će se Moravskim koridorom povezati Koridor 11 i Koridor 10.

U Srbiji je 2016. na takozvanom Koridoru 11 (taj putni pravac ne spada u zvanične panevropske koridore) pušten u saobraćaj auto-put Ljig – Preljina u dužini od 40 kilometara, a uskoro će biti u saobraćaju i ceo potez od Obrenovca do Preljine u dužini od 102 kilometra.

Kinezi sa domaćim podizvođačima su pri kraju gradnje dve deonice: Obrenovac – Ub i Lajkovac – Ljig. Na toj trasi je i deonica Ub – Lajkovac koju su ranije izgradili domaći izvođači.

Takođe, Kinezi grade i auto-put od Surčina do Obrenovca koja bi trebalo da bude gotova do kraja 2019. Planirana je i gradnja deonice Koridora 11 od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom, u dužini od 107 kilometara.