Počinje Interakcija 2023- u Čačku, Požegi i Užicu

Autor: Nezavisni filmski centar Filmart
06. Avgust 2023
Počinje Interakcija 2023- u Čačku, Požegi i Užicu

Festival kratkog dokumentarnog filma „Interakcija“ održaće se od 6. do 23. avgusta u Čačku, Požegi i Užicu u organizaciji Nezavisnog filmskog centra Filmart iz Požege. Ovogodišnja, 18. po redu, „Interakcija“ okupiće više od 80 učesnika kroz šest različitih programa: 18. Međunarodni studentski filmski kamp,11. Radionicu dokumentarnog filma, 2. Festival kratkog dokumentarnog filma, 7. IVA.lab program, novopokrenutu regionalnu Teen Doc radionicu i preteći program Meet2Talk.

Foto—Milenko Savović

„Interakcija 2023“ počinje Studentskim filmskim kampom tokom kojeg će 15 studenata režije, kamere, montaže, dizajna zvuka i produkcije iz 12 zemalja snimiti tri kratka dokumentarna filma u Čačku, Požegi i Užicu.

Podeljeni u tri ekipe, učesnici će raditi pod mentorstvom Efima Graboja, dokumentariste iz Izraela i autora nagrađivanog kratkog dokumentarca Dolina vladara, a filmovi će biti prikazani 22. avgusta u Kulturnom centru u Čačku, a tradicionalno dan kasnije i u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Radionica dokumentarnog filma će okupiti od 16. do 23. avgusta 28 filmskih profesionalaca iz 15 zemalja koji će imati priliku da kroz program predavanja unaprede znanja i veštine iz kreativnog dokumentarnog filma, a poseban segment radionice je „Doc in Progress“ u okviru kojeg će petoro učesnika  razvijati svoje projekte sa  Radom ŠešićVladimirom PerovićemInkom AcheVauterom Jansenom i Nebojšom Slijepčevićem.

Festival kratkog dokumentarnog filma održaće se od 16. do 23. avgusta istovremeno u Čačku, Požegi i Užicu, a odabrana su 22 kratka dokumentarna filma u okviru takmičarskog i dva prateća programa  (U fokusu i Interscreen).

Interakcija Festival prikazaće u takmičarskom programu 15 jedinstvenih, stilski i tematski različitih kratkih dokumentaraca najznačajnijih svetskih autora kratkog dokumentarnog filma, od dobitnika najprestižnijih nagrada na IDFA, Sandensu, Kanskom festivalu do kandidata za Oskara za najbolji kratki dokumentarac i za nagradu Doc Aliance Award.

Program U fokusu, posvećen je delu istaknutog srpskog i jugoslovenskog reditelja i scenariste Puriše Đorđevića koji je, pored dugometražnih, iza sebe ostavio i više od 50 kratkih dokumentaraca od kojih su neki prikazivani i nagrađivani na festivalima u Kanu i Veneciji.

U okviru vantakmičarskog programa Interscreen biće prikazani kratki dokumentarci učesnika Kampa i Radionice.

Novina Interakcije 2023 je Teen Doc radionica, edukativni program namenjen srednjoškolcima iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Hrvatske i Srbije koji žele da nauče više o kreativnom dokumentarnom filmu.

Interakcija sedmu godinu zaredom obuhvata i IVA.lab program koji je koncipiran kao platforma otvorena za različite kolaboracije i eksperimente u polju video umetnosti za vizuelne umentike iz Srbije i regiona.

Prateći program Interakcije „Meet2Talk“ (M2T), namenjem je učesnicima programa Interakcije, njihovom povezivanju, uspostavljanju novih kontakata i saradničkih odnosa, kao i otkrivanju novih pogleda na dokumentarni film kroz panel diskusije i razgovore.

Meet2Talk“ je otvoren za javnost od 18. do 22. avgusta i uključiće  veliki broj panela, razgovora, projekcija u kojima učestvuju umetnici, reditelji i filmski radnici iz Austrije, Slovenije, Holandije, Finske, Rusije i Srbije.

Fotografije preuzete sa www.interaction.rs

Prva fotografija u tekstu sa konferencije za štampu—Milenko Savović