Počinje Međunarodni dečiji festival folklora “Licidersko srce”

Autor: uzice.rs
14. Avgust 2021
Počinje Međunarodni dečiji festival folklora “Licidersko srce”

U Užicu će se od 15. do 19. avgusta, održati XIII Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“. Na ovogodišnjem festivalu očekuje se 23 ansambala sa oko 700 učesnika iz 8 zemalja. Pored Užica, festival će se održavati i na Zlatiboru i u Višegradu. Gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević istakla je da Međunarodni dečji festival folklora „Licidersko srce“ pruža mogućnost ljubiteljima folklora da uživaju u raznovrsnom i bogatom programu, ne samo u našem gradu, već i u regionu.

“Zahvaljujući entuzijazmu organizatora festivala, Udruženju ERA iz Užica, kao i svih onih koji godinama podržavaju ovaj projekat, nakon godine u kojoj smo zbog Kovida 19 bili uskraćeni za sva druženja, ove godine naš grad ugostiće oko 700 mladih ljudi iz 8 zemalja, plus iz Srbije kao domaćina, koji neguju folklorno nasleđe.”

Prema rečima gradonačelnice festival je svojevrsna promocija folklorne baštine naroda sa različitih podneblja, prilika za razmenu iskustava i stvaranje novih prijateljstava.

“Zbližavanje mladih koji poštuju svoju, ali i tuđu tradiciju je najveća vrednost ovog festivala. Užičani u danima festivala čine sve da budu dobri domaćini, pokažu najlepša lica tradicionalne gostoljubivosti i goste upoznaju sa kulturno istorijskim nasleđem, kao i sa turističkim potencijalima našeg kraja. Grad Užice, ali i čitava Srbija imaju pravo da budu ponosni na ovu manifestaciju. Naša zajednička obaveza je da učinimo sve da ona traje i uvek bude u funkciji širenja ljubavi koju simboliše najpoznatiji kolač u obliku srca po kome festival nosi ime – licidersko srce.”

Ivana Cvetković iz organizacionog odbora festivala navela je da je Licidersko srce manifestacija koja traje već 13 godina u kontinuitetu i predstvlja jednu od najvećih folklornih manifestacija, dečijih, međunarodnih i prekograničnih u čitavom ovom delu Evrope.

“Za proteklih 13 godina na festivalu je učestvovalo preko 10 hiljada dece od 10 do 16 godina iz 40 zemalja sveta.  Prethodna godina nam je svima bila teška, deci najteža, prošlogodišnji festival smo održali onlajn i ono što sigurno možemo da tvrdimo da takav nači održavanja festivala nije ono što naš festival čini posebnim i drugačijim od ostalih.”

“I ove godine predsednik Republike Srbije pokrovitelj je festivala, to nam je pokazatelj da ovaj festival ima svoj kvalitet i da država veruje u nas kao organizatore festivala. Posebno smo zahvalni suorganizatoru festivala Gradu Užicu, Turističkoj organizaciji Zlatibor, predstavništu Republike Srpske u Srbiji, Ministarstvu spoljnih poslova, Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu” rekla je Cvetković.

Cvetković je istakla da inostrani učesnici koji dolaze na festival moraju imaju negativni PCR test i da će u toku festivala biti još jednom testirani, upravo zbog potrebe da pređu granicu sa Republikom Srpskom.

“Deca dolaze zdrava, a mi se kao organizatori moramo potrudi da tako i ostane. Zamolila bi naše sugrađane da malo smanje intereakciju sa publikom. Institucije našeg grada koje se bave zdravljem su upoznate kako sa programom festivala tako i sa učesnicima. Domovi učenika u kojima će biti smešteni učesnici su higijenu podigli na najveći mogući nivo. Svi programi koje organizujemo su na otvorenom. Smatramo da smo kao organizatori preduzeli sve potrebne mere da smanjimo rizike vezane za korona virus i nadamo se da će sve proći u najboljem redu.”

Prema rečima Pavla Paunovića iz organizacionog odbora festivala, pored nastupa i koncerata, i ove godine će se održati folklorne radionice, stručni seminari, izložba narodne nošnje zemalja učesnica i humanitarna akcija.

“Od ove godine imamo i novu akciju “Licidersko srce prirodi” gde je pored ekoloških radionica, planirana sadnja drvoreda prijateljstva u saradnji sa JP “Srbija šume”. Prikupljena sredstva od humanitarne akcije namenjena su Odeljenju neonatologije Opšte bolnice Užice.”

“Kao i svake godine veliki broj volontera pomaže u realizaciji festivala, njih oko 100 se prijavilo da budu deo tima, što kao vodiči, redari ili kao deo ekipe koji radi na štandu za humanitarnu akciju. Oni su posebna naša snaga, i ovom prilikom pozivamo sve mlade ljude da nam se priključe”  rekao je Paunović.

Direktorka Narodnog muzeja Užice Slavica Stefanović, rekla je da od samog osnivanja Međunarodnog festivala folklora “Licidersko srce”, Narodni muzej Užice kao ustanova kulture, koji se bavi zaštitom i prezentacijom kulturnog nasleđa radi na pružanju pomoći ovoj značajnoj manifestaciji.

“Festival promoviše vrednosti nacionalnog kulturnog nasleđa, radi na prezentaciji kulture, folkora, brojnih učesnika, domaćih i stranih. Narodni muzej se svake godine od samog početka uključuje u sve programe festivala, ove godine tematskom izložbom u Jokanovića kući s kraja 19 i početkom 20 veka, promovišemo nošnje svih učesnika manifestacije. Tematsku izložbu ćemo obogatiti našim predmetima iz muzejskih zbirki i nošnjom iz užičkog kraja. Svi objekti Narodnog muzeja Užice biće otvoreni za posetioce i ulaz je slobodan.”

Fotografije preuzete www.uzice.rs.