Počinje Ramazanski post

15. Maj 2018
Počinje Ramazanski post

Za vernike muslimanske veroispovesti večeras počinje Ramazanski post, jedan od najvažnijh meseca za muslimane koji će trajati do 14. juna.

Nova_Varos_mosque_Dzamija_IMG_0048

 

 

Ramazan odabran i blagoslovljen mesec zato što je u njemu otpočela objava Kurana i zato što je u njemu propisan post. poručio je Reis-I-ulem Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović.

Kako je istakao Ramazan je vreme u kojem se najsnažnije očituje lična pobožnost svakog čoveka za koju Svevišnji kaže da se ne može meriti ni sa jednom ovosvetskom vrednosti.

Pravi uspeh postigao je onaj postač kojega Ramazan nauči samopoštovanju duše u njenoj želji da nađača telesne strasti. Potpuni uspeh postigao je postač kojega Ramazan nauči samopouzdanju ljudske ličnosti u njenoj želji da živi u moralu – navodi Nasufović u svojoj poruci.

Ističe da samo u iskrenoj pobožnosti svakog vernika vidi srećnu sadašnjost i sigurnu budućnost za naše narode i našu domovinu.

U nadi da će Ramazan doneti zdravlje duši i telu, Alahovu milost i oprost, od srca svim pripadnicima islama u domovini i dijaspori želim srećne i berićetne mubarek dane Ramazana – poručio je Nasufović.

Vernici su tokom 30 dana Ramazana na strogom postu i uzdržavaju se od hrane i pića, čak i vode, zabranjeno je i pušenje, telesna zadovoljstva  i svako ponašanje koji nije u skladu s Allahovim propisima.

Ramazanski post počinje u zoru i traje čitav dan do zalaska sunca, kada se priprema iftar, nakon čega su jelo i piće dopušteni tokom cele noći.

Tokom Ramazana vernici bi trebalo da posećivati rodbinu, komšije, braću po veri, kao i da obilaze bolesne i pomažu siromašnima i nemoćnima.

Posle posta slavi se Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika.