Podrška do neba za najmlađe borce

15. Februar 2018
Podrška do neba za najmlađe borce

Tačno u 13 časova baloni podrške za decu u Srbiji koja boluju od karcinoma i za onu koja su izgubila bitku sa ovom bolešću, vinuli su se u nebo i sa užičkog Trga. Time su se naši sugrađani pridružili grupi od 40 gradova u državi i kampanji koju vodi Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) povodom obeležavanja Svetskog dana dece obolele od raka, 15. februara.

baloni

Cilj dvogodišnje kampanje  „I ja se borim“ je podrška opremanju dečjeg hemato- onkološkog odeljenja pri Klinici za dečje interne bolesti u Nišu, za šta nedostaje još 17 miliona dinara.

U okviru manifestacije u Užicu je održan  i memorijalni turnir u malom fudbalu posvećen Anđeli Obućini, koja je u decembru prošle godine preminula od karcinoma.

Majka

Njena majka je izrazila zahvalnost za podršku koju je imala od grada za Anđelino lečenje i istakla da je porodicama koje se suočavaju sa ovom surovom bolešću važna kako podrška oboleloj deci tako i psihička potpora prvenstveno majkama, ali i drugim članovima domaćinstva.

Darko Šijakinić, volonter NURDOR-a u Užicu, koje okuplja decu, roditelje, lekare i volontere  je naglasio da se o raku kao temi mora mnogo više pričati u našoj zemlji, kako bi se na vreme prepoznavao i otkrivao u najranijim fazama.

Darko

Foto–TV Lav

On je rekao da se pored akcije za završetak dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu, koje bi do početka proleća trebalo da bude otvoreno, pokušava i sa obezbeđivanjem još neke roditeljske kuće u koju se besplatno smeštaju porodice obolele dece koje nisu iz mesta lečenja. Šijakinić kaže da su trenutno tri takve kuće u Beogradu i po jedna u Novom Sadu i Nišu.

 

Šijakinić je istakao da će predstavnici NURDOR-a nastaviti  borbu za ostvarivanje prava na 100% bolovanja za majke dece mlađe od 18 godina.

Statistika kazuje da u Srbiji svake godine od raka oboli od 300 do 350 dece, što čini oko dva odsto od ukupnog broja obolelih, a prema tim podacima, naša zemlja se uklapa u svetsku statistiku, koja beleži da trajno izlečenje pacijenata iznosi oko 70 procenata, a taj broj se u našoj zemlji kreće od 50 do 60 odsto.

Polovina obolele dece boluje od leukemije, mekotkivnog tumora, raka kostiju i oka, a najčešće neizlečivi su tumori centralnog nervnog sistema. 

Deca obolela od karcinoma, pored Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, leče se u Institutu za majku i dete, Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj i u dva manja odeljenja u Nišu i Novom Sadu.

Podsećamo, država je osnovala Budžetski fond koji od novembra 2014. obezbeđuje sredstva za lečenje dece u inostanstvu, a prošle godine na lečenje u inostranstvo poslato je petoro dece sa malignim bolestima.

Fond je u protekle tri i po godine izdvojio oko 463 miliona dinara, oko 150.000 evra i oko 10.000 švajcarskih franaka.

 
Humanitarnu akciju u Užicu su podržali i DJ Krčmar, trubači Ivana Jovanovića, dečji hor i Nostradamus bend, plesna grupa Step up i bend Ispitni rock.