Podsetnik: Da li ste obavile sve redovne preglede?

Autor: Miljana Đurić Lekar opšte prakse/doktok.rs
08. Mart 2024
Podsetnik: Da li ste obavile sve redovne preglede?

Redovni preventivni pregledi su ključni za očuvanje zdravlja žena i otkrivanje eventualnih zdravstvenih problema u ranom stadijumu. Ovi pregledi su važni jer omogućavaju lekarima da na vreme prepoznaju bolesti ili promene u organizmu, što može značajno uticati na uspešnost lečenja.

1. Ginekološki Pregled: Ključ za Zdravlje Reproduktivnih Organa

Ginekološki pregled je osnovni pregled koji bi svaka žena trebalo redovno da obavlja radi očuvanja zdravlja reproduktivnih organa. Ovaj pregled obuhvata fizički pregled genitalnog područja, kolposkopiju, ginekološki ultrazvuk, PAPA test i procenu vaginalnog sekreta.

Kolposkopija je pregled koji omogućava detaljniji uvid u promene na grliću materice i vagini. Ginekološki ultrazvuk se koristi za vizuelizaciju materice i jajnika, što može pomoći u otkrivanju mioma materice ili cista na jajnicima, koji zahtevaju dalje praćenje, ili u nekim slučajevima i intervencije u zavisnosti od procene lekara. PAPA test je test koji se koristi za otkrivanje abnormalnih ćelija na grliću materice, što može ukazivati na prisustvo prekanceroznih promena, koje su najčešće povezane sa infekcijom HPV virusa, te sama prevencija u smislu korišćenja prezervativa tokom odnosa, kao i vakcinacija, utiču povoljno na sam ishod PAPA testa.

Stepen vaginalnog sekreta je test koji se koristi za procenu vaginalne flore i prisustva infekcija. Na osnovu rezultata ovih pregleda, lekar može preporučiti dalje lečenje ili praćenje stanja, kako bi se infekcija sprečila, a potom i obnovila zdrava vaginalna flora.

2. Ultrazvuk Dojki i Mamografija: Rano Otkrivanje Promena u Dojkama

Ultrazvuk dojki i mamografija su ključni pregledi za rano otkrivanje promena u dojkama. Ultrazvuk dojki se preporučuje ženama od 18 godina starosti, dok se mamografija preporučuje starijim od 40 godina. Ovi pregledi mogu pomoći u otkrivanju tumora, cisti ili različitih displastičnih promena u dojkama koje mogu biti znak raka dojke, ali i ne moraju, te je zato važno redovno praćenje i rano otkrivanje.

3. Kompletan internistički pregled

Internistički pregled je ključni deo preventivne medicine za žene, jer omogućava rano otkrivanje i upravljanje različitim zdravstvenim problemima. Ovaj pregled obuhvata skrining za bolesti kao što su:

1. Povišeni Krvni Pritisak: Povišeni krvni pritisak ili hipertenzija je čest problem koji može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Rano otkrivanje povišenog krvnog pritiska omogućava pravovremeno lečenje i smanjenje rizika od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih komplikacija.

2. Povišene Masnoće u Krvi: Visok nivo holesterola i triglicerida u krvi može povećati rizik od srčanih bolesti. Redovno merenje nivoa masnoća u krvi omogućava praćenje ovog rizika i preduzimanje odgovarajućih mera kako bi se smanjio.

3. Proširene Vene Nogu: Proširene vene su čest problem kod žena koji može uzrokovati nelagodnost, oticanje nogu, a kao posledicu mogu imati ozbiljne komplikacije kao što su tromboza vena nogu, te je samim tim prevencija neophodnost.

4. Anemija: Anemija je stanje koje nastaje kada organizam nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina. Rano otkrivanje anemije omogućava identifikaciju uzroka i pravilno lečenje ovog stanja, koje je veoma ozbiljno, a nažalost veoma često kod žena, a takođe stanje koje se lako prevenira adekvatnom ishranom ili suplementacijom.

5. Dijabetes: Dijabetes je hronično stanje koje se karakteriše povišenim nivoom šećera u krvi. Rano otkrivanje dijabetesa omogućava pravovremeno lečenje i smanjenje rizika od komplikacija kao što su srčane bolesti, oštećenje bubrega i slepilo.

6. Poremećaji Hormonskog Statusa: Internistički pregled može obuhvatiti i skrining za poremećaje hormonskog statusa, kao što su poremećaji štitne žlezde, koji su najčešći kada govorimo o poremećajima hormonskog statusa, a koji daju raznoliku kliničku sliku, a samo otkrivanje je veoma lako rađenjem adekvatnih laboratorijskih testova. Poremećaji hormona mogu uključivati i poremećaje polnih hormona, koji su specifičniji i zahtevaju praćenje u određenim danima ciklusa, te se rade samo ukoliko postoji indikacija.

Saradnja sa lekarom i redovno obavljanje pretraga prema preporukama može pomoći u očuvanju zdravlja i prevenciji različitih zdravstvenih problema.

4. Laboratorijske analize

Laboratorijske analize su važan deo preventivne medicine jer omogućavaju lekarima da procene zdravstveno stanje pacijentkinje na osnovu laboratorijskih parametara. Evo nekoliko ključnih laboratorijskih analiza koje se obično preporučuju ženama:

1. Kompletna Krvna Slika (KKS): KKS je test koji meri različite komponente krvi, uključujući crvena krvna zrnca, bela krvna zrnca i trombocite. Ovaj test može otkriti različite zdravstvene probleme, uključujući anemiju, infekcije i poremećaje krvarenja.

2. C-reaktivni Protein (CRP): CRP je marker upale u organizmu. Povećane vrednosti CRP-a mogu ukazivati na prisustvo upalnih procesa u organizmu, što može biti povezano sa različitim zdravstvenim stanjima.

3. Gvožđe u Serumu: Gvožđe je važan mineral koji je neophodan za formiranje crvenih krvnih zrnaca. Merenje nivoa gvožđa u serumu može pomoći u dijagnostikovanju anemije ili drugih poremećaja vezanih za nedostatak gvožđa.

4. Masnoće u Krvi: Analiza masnoća u krvi obuhvata merenje nivoa holesterola i triglicerida. Visoki nivoi ovih masnoća mogu povećati rizik od srčanih bolesti, pa je redovno praćenje ovih parametara važno za očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova.

5. Glukoza: Merenje nivoa glukoze u krvi je važno za dijagnostikovanje dijabetesa i praćenje kontrole šećera u krvi kod osoba koje već imaju dijabetes.

6. Hormoni Štitaste Žlezde (TSH, fT4): Hormoni štitaste žlezde igraju važnu ulogu u metabolizmu organizma. Merenje nivoa TSH-a (stimulišući hormon štitaste žlezde) i fT4 (slobodni tiroksin) može pomoći u dijagnostikovanju poremećaja štitaste žlezde kao što su hipotireoza ili hipertireoza.

Redovno obavljanje ovih laboratorijskih analiza može pomoći u očuvanju zdravlja i prevenciji različitih zdravstvenih problema. Važno je da rezultate analiza interpretira stručno lice, kao i da se preduzmu odgovarajuće mere ukoliko su rezultati van normalnih vrednosti.

5. Oftalmološki pregled

Oftalmološki pregled je važan deo preventivne medicine jer omogućava rano otkrivanje problema sa vidom i očima. Ovaj pregled obuhvata niz testova i pregleda koji se koriste za procenu zdravlja očiju. Evo šta obično možete očekivati tokom oftalmološkog pregleda:

1. Pregled Vidne Oštrine: Ovaj test se koristi za procenu sposobnosti oka da jasno vidi. Pacijentkinja se postavlja na određenu udaljenost od tabele sa slovima ili simbolima, a zatim se testira sposobnost da ih jasno vidi.

2. Pregled Očnog Dna (Oftalmoskopija): Ovaj pregled se koristi za pregled unutrašnjih struktura oka, uključujući mrežnjaču, optički nerv i krvne sudove. Očno dno je veoma lako dostupno za pregled, a može dosta reći o stanju organizma i ono što je veoma važno može otkriti postojanje komplikacija dijabetesa.

3. Pregled Očnog Pritiska: Visok očni pritisak može biti znak glaukoma, ozbiljnog stanja koje može dovesti do oštećenja vida.

4. Pregled Očne Jabučice i Kapaka: Oftalmolog će pažljivo pregledati spoljne strukture oka, uključujući kapke, konjunktivu (belo oko) i rožnjaču (prozirni deo oka).

Redovni oftalmološki pregledi su važni za očuvanje zdravlja očiju, posebno u današnje vreme kada sve više vremena provodimo za ekranima. Ovi pregledi mogu pomoći u ranoj dijagnostici problema sa vidom i očima, što može značajno uticati na uspešnost lečenja i očuvanje vida. Važno je redovno posećivati oftalmologa i obavljati preglede prema preporukama, kako biste očuvali zdravlje svojih očiju.

6. Stomatološki pregled

Cilj preventivnih pregleda je očuvanje oralnog zdravlja kroz primenu preventivnih mera, edukacije pacijenata o pravilnoj nezi usta i zuba sve u cilju prevencije od nastanka oboljenja zuba i usne duplje. Redovni stomatološki pregledi su od neprocenjive važnosti. Preporuka od strane stomatologa su dva redovna pregleda godišnje sto podrazumeva deteljan pregled zuba, desni i cele usne duplje kao i preventivno čišćenje zuba.

Redovni preventivni pregledi su temelj očuvanja zdravlja žena i ključni korak ka srećnom i ispunjenom životu. Investiranje u preventivnu medicinu nije samo ulaganje u sadašnjost, već i u budućnost, jer omogućava ženama da ostanu zdrave i vitalne dugi niz godina. Zdravlje je najveće bogatstvo koje imamo, stoga je važno da se posvetimo brizi o njemu i redovno obavljamo preventivne preglede. Važno je zapamtiti da briga o svom zdravlju nije samo odgovornost, već i dar koji pružamo sebi i svojim voljenima.

Ukoliko želite da razgovarate na ovu ili neku drugu temu, na DokTok platformi su dostupni stručnjaci za konsultacije i psihološku podršku svakog dana u nedelji. Preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Store i zakažite svoju video konsultaciju već danas.

Naslovna fotografija–-www.doktok.rs