Pojačana kontrola saobraćaja

23. Avgust 2016
Pojačana kontrola saobraćaja

Na putevima u Srbiji do kraja avgusta meseca, biće sprovedena akcija pojačane kontrole brzine kretanja, najavio je MUP. Prema svim učiniocima prekršaja biće preduzete zakonom propisane mere, dodaje se u saopštenju.

Osim kod nas akcija se sprovodi i na ostalim evropskim putevima tako da će kraja avgusta biti sprovedena u 31 državi. Od tog broja 28 država su članica Evropske unije, a pojačana kontrola saobraćaja je i u Švajcarskoj, Norveškoj i Srbiji, koje sarađuju u okviru međunarodne organizacije Mreža saobraćajnih policija Evrope TISPOL.

U okviru akcije i pripadnici saobraćajne policije MUP-a koristiće uređaje za merenje brzine kretanja – ručne radare, radare u sistemima video nadzora, kao i uređaje za merenje brzine u vozilima bez obeležja policije, takozvanim „presretačima“.

Svaki kontrolisani vozač će biti alkotestiran, a saobraćajna policija će prilikom zaustavljanja vozila koje prekorači dozvoljenu brzinu, kontrolisati i upotrebu sigurnosnih pojaseva.

Prema svim učiniocima prekršaja biće preduzete zakonom propisane mere, dodaje se u saopštenju.

U Srbiji su u 2016. godini do početka avgusta poginule 332 osobe u oko 20.000 saobraćajnih nezgoda, što je blago pogoršanje u odnosu na isti period prošle godine, izjavio je zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Vladan Nikolić.

On je rekao, nakon što je Saobaćajna policija dobila kao donaciju 26 alkometara od Apatinske pivare, da je ove godine bilo oko 11.000 osoba koje su zadobile lakšse i teže povrede.

Nikolić ističe da je, ipak, sve manje vozača koji su teško alkoholisani, s obzirom da je u 2015. godini procesuirano više od 55.000 vozača, a tokom ove godine do sada više od 30.000.

Kako je rekao, alkohol kao direktni uzročnik saobraćajnih nezgoda učestvuje sa oko šest odsto, a da se u avgustu penje i do 10 odsto zbog Guče i Bir festa.

 Kada je reč o učešću alkohola u smrtnim ishodima u saobraćaju taj procenat je veći za četvrtinu -kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, svake godine tokom turističke sezone od juna do septembra pogine do 300 osoba u saobraćaju i ove godine će broj poginulih biti otprilike na tom nivou.