Poklonite sebi Dar

27. Decembar 2016
Poklonite sebi Dar

Decembar. Mesec najduže noći, možda i najveće tame. Ali i mesec u kome dan počinje da raste. U kome sunce stiže sekund po sekund ranije. Period u kome se analizira godina i prave planovi za narednu.

Vreme koje neminovno podseća na ono što je u životu važno. Podseti na one koji su tu, pored vas, a čije prisustvo često uzimate zdravo za gotovo. Podseti vas da čitav svet može stati u jedan osmeh.

 

Da zvezde jače sijaju kad u vama treperi ljubav. Da se dan brže pomalja i uklanja mrak kad vidi vašu spremnost.

Možda je ovo taj pravi momenat da „svedete račune“ i ostavite iza sebe sve: jadikovke, žalopojke, alizofije, nemoći, ljutnje, dosadu, inerciju, strah, optužbe, razmirice, opravdavanja, uvrede, brige, analize paralize… Da se pozdravite sa svim onim što uopšte ne pripada vama. Što je stiglo kao puka, automatska reakcija na neke događaje.

Ovo je trenutak da pogledate šta ste birali, a šta je vas izabralo. Ako iz toga ništa niste naučili i nema nikakve korisnosti za vaš napredak, jednostavno se pozdravite. I idite. Idite dalje.

U duši nosite misli podrške. Setite se koga ste sve obradovali. Koja ste dobra učinili. Kome osmeh udelili. Ruku pružili. Teret razumeli. Malo pogurali. Nežno zagrlili. Poslednju misao pred odlazak na spavanje, poslali. Ujutru sanjivo ljubav pružili.

To je važno. To je ono što ste vi. Vi ste ono što darujete svetu. Ne ono što svet uzvraća.

Zato donesite odluku. Onu najvažniju. Odluku o preuzimanju odgovornosti.

Prema sebi i sopstvenom životu. Stavite je na posebno mesto (u srce, kut usana, kosu, trepavicu, gde god – sve dok je deo vas, u redu je) i dodajte razne začine: razumevanje, oprost, radoznalost, radost, ljubav, maštu, inspiraciju, učenje, mir, smirenost … u onoj meri u kojoj daje pun ukus i užitak svim čulima.

A onda delite. Delite neštedimice.

Svakog trena. Svakog dana.

Uzimajte pune šake i posmatrajte. Videćete kako vaš „jedinstveni poklon“ raste.

Verujte mi, što ga više budete “trošili“, to će se vaš dar više puniti. Pojaviće se novi sastojci. Neki drugačiji mirisi. Neki novi vidici. Neki nežni zvuci će vam se u sluh useliti. Oči će vam iskriti kao najlepše božićno drvce. Širićete oko sebe spokoj i obilje.

I živećete. Ispunjeno.

Ruška Dabić dipl. psiholog, NLP Trainer & Coach

zp-logo-1